"Enter"a basıp içeriğe geçin

Asfalt yeriz biz de…

Sanayi, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, esnaf nicedir kan ağlıyor. Ama asıl yıllardır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle can veren bir kesim var; o da çiftçiler… 

Ürünü tarlada para etmiyor. Aracılar ve haller parayı kaldırıyor. Çiftçi traktörünün kredisini, mazotunu, tohumunu ve tüm giderlerini krediyle döndürmeye çalışıyor. Ama yetmiyor.
Bu seneki, gelecek senelerdeki hasattan kazanacağı ne varsa, kredi ödemelerine gidiyor. Bundan 5 – 6 ay kadar önce bir TV kanalında röportaj yapılan çiftçi, iflas ettiğini ifade ederek, “Benim canım çıktı. İflas ettim artık. Bizi bu hükümet bitirdi. Oy veren arkadaşlara söylüyorum artık bu saatten sonra domates, hıyar yerine öve öve bitiremedikleri duble yolları yersiniz” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesinde; tarım kredi kooperatifleri ve kamu bankalarına borcu olan çiftçiler ile borçlarını ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan üreticilerle ilgili istatistiki verilerin açıklanmasını istedi. 

Gürer’in önergesine kısmi yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarım kredi kooperatiflerinden 2016 yılında 422 bin 225 çiftçi, 2017 yılında 422 bin 526 çiftçi, 2018 yılında 414 bin 482 çiftçi, 2019 yılında 390 bin 736 çiftçi ve 2020 yılının ilk 4 ayında ise 282 bin 247 çiftçinin kredi kullandığını açıkladı. Pakdemirli, icra takibi başlatılan çiftçilerle ilgili bilgileri vermedi. Gerekçesi de, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Sırların saklanması” başlıklı 73’üncü Maddesi kapsamında banka sırrı olduğu gerekçesiyle paylaşılamayacağını açıkladı. Yani sayı artık ne boyuttaysa bunu bir “ticari sır” olarak niteledi. 

Eee, ne yapalım. Artık oturup hep birlikte duble yolları yeriz biz de, doymazsak köprüler de var!..