"Enter"a basıp içeriğe geçin

Hoşgeldin Bahar Newroz Herkesindir

Yeni bir yılı karşılamaktan daha eski ve evrensel bir gelenektir baharın gelişini kutlamak. Her halk, kimi farklı kimi de benzer ritüellerle baharın gelişini mutlulukla karşılar; çünkü bahar zorlu kış koşullarını atlatabilmenin ödülüdür. Aynı zamanda doğanın çeşidi bol ürünlerini sunmasının başlangıcıdır. Buzların çözülüp nehirlerin uzun yolculuklara çıktığı, insanlar dışında diğer canlıların da uyanış ve sevinç mevsimidir.

İnsanın parçası olduğu doğayı çözümleyip “hakim” olmaya başlamasıyla birlikte yaşamında ve doğada önemli olaylara ve dönüşümlere özel anlamlar yükleyip sonraki zamanlara kadar taşıyabildi. Bazen de insan topluluklarının farklı coğrafyalarda yaşadıkları, öğrendikleri ve yaşam birikimleri sonucu aynı şeyler farklı anlamlar kazanabildi zamanla..

Her halkın kendine ait kültürleri, efsaneleri, hikayeleri oluştu. İnka, Maya topluluklarından Kızılderililere, Çin ve Hindistan’dan Yunan ve İskoçya’ya ve Avustralya’nın Aborjinler’ine kadar her halkın özgün ve benzer kültürleri, hikayeleri oluştu.

Küresel ve bölgesel hesapların kurbanı olan Mezopotamya ile özdeşleşen bir kültür de Newroz… Arap, Ermeni, Süryani, Ezidi halkları gibi Orta Doğu’nun kadim halklarından Kürtler, Farsça bir kelime Newroz’a içinden geçilen dönem nedeniyle hikayenin özüne atıfla diriliş, direniş ve ilerleyiş anlamı yüklüyorlar. Barış’a hasret Orta Doğu halkları “serbest kalabileceği” günlere kavuştuğunda kadim zamanlardan kalma gelenekleri doğanın rengarenkliğine uyumlu olarak yaşayacak ve bunu kuşaktan kuşağa aktararak yaşatacak.

Newroz herkese kutlu olsun!
Newroz Piroz Be !
Happy New Day Spring !
Bahar Kutlu Olsun !