Bir Başka Açıdan Farkındalık Eğitimi
“Fark etmez!” deme, çok şey fark eder.”
Etrafında olup bitenlerin farkında olmak öğrenilmesi gereken önemli kazanımlardan biridir. Farkındalık sözde değil özde yani davranışlarda olursa bir anlam ifade edecektir.
Farkındalık duygusu gelişen bir öğrencinin ya da yetişkinin ne gibi kazanımları olur?
- Öncelikle otokontrol dediğimiz kendi kendini yönetme becerisi gelişir.
- Odaklanmayı ileri seviyelere taşır.
- Olumlu düşünme yeteneğini ve kişisel farkındalığı geliştirir.
- Bugünlerde pek de beceremediğimiz empati yeteneğini geliştirir ve sakin kalmayı öğretir.
- Kendisiyle barışık olmayı, hatasıyla sevabıyla kendini kabullenmeyi ve karar vermeyi öğretir.
Sorunlarla, ödevlerle, günlük telaşlarla, hastalıklarla, iletişim kazalarıyla ve kendimizle ve her türlü ihtiyaçlarımızla başa çıkma mücadelesidir farkındalık. Egonun ötesine geçip karşıda olup bitenleri görme, anlama ve çözme çabasıdır “farkındalık” dediğimiz şey.
Nasıl yapsak da farkındalık seviyemizi artırsak?
Öncelikle, “Fark etmeye niyetlen, fark et ve harekete geç!” sloganıyla işe başlayabiliriz.
Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için yaşamın, insanlara yardımın güzelliğini fark et!
Sağlığın önemini etrafını seyrederek fark et!
Tekerlekli sandalye kullananlar, gözlük takanlar, kolu kırık olanlar vb.
Sadece telefonla vakit öldürmek yerine etrafını seyret ve sağlığın için mutlu ol, şükret!
Sağlığını korumak için yürüyüş yapmayı, yemeklere dikkat etmeyi öğren, doğal beslenmenin kıymetini fark et!
Odanızda oturup sessizce bir etkinlik yapmaya gayret edin. Kitap okuyun, çizimler yapın, bir bulmaca çözün, resimdeki yedi farkı bulun; aklınıza gelenleri yazmaya gayret edin. Kısacası kendinize zaman ayırın. Akıp giden hayata yetişemeyeceğinizin farkına varmak ve huzuru arama gayretinde olmak önemlidir. Farkında olun yaşadıklarınızın.
Bir robot olmadığınızı fark edin, oturun kendinize küçük ödüller verin. Beden, zihin ve gönül üçlüsüne bir makine muamelesi yapmayın. Bu üçlü sadece para için yedi yirmi dört koşturup durmasın. Bunların farkında olun ve farkındalığı etrafınıza yayın.
Dışarıda, ormanda, toprakta yürümeye gayret edin. Doğa yürüyüşü zihninizi açar, açık havaya çıkmakla ve açık havada yapılan dikkatli bir yürüyüşle neleri fark edeceksiniz neleri!
Hayatın dört duvar arasından ibaret olmadığını fark edin. Sokağınızı süpüren çöpçüyü fark edin, selam verin, iletişim kurun ki o da yaptığı işten zevk alsın. Fark edildiğini fark etsin!
Çocuklar kendi oyuncaklarını yapsınlar. Oyuncak yaparken el becerileri, problem çözme yetenekleri, hayal güçleri gelişecek. En güzeli de oyuncak bittikten sonra yaşanan o tarifi mümkün olmayan, kalbe sığmayan mutluluk var ya!
Asıl mesele, o işte!
O karşılıksız, maddesiz, çıkarsız mutluluk. Yetişkinler olarak da çeşitli el sanatlarıyla ilgilenmek iyi gelecektir, farkındalığınızı artıracaktır.
Hiçbir paranın veremediği gerçek mutluluğu yaşamış ve fark etmiş olacaksınız. Günümüz çocukları maalesef bunlardan yoksun yetişiyor.
Bir şeyler karalamak da birçok şeyi fark etmenize yardımcı olacaktır. Yazmak için okumak ve araştırmak ve de hayal kurmak gerekiyor. Bütün bu faaliyetler de etrafta olup biteni, gördüklerinizi, duyduklarınızı, hissettiklerinizi, yiyip içtiklerinizi fark etmenizi sağlayacaktır.
Siz fark ettikçe etrafınız; etrafınız fark ettikçe toplum daha duyarlı hale gelecektir.
Eğitim alanında farkındalık, öğrencilerin eğiticilerin çevrelerindeki dünyayı ve kendi kendilerini anlamalarına yardımcı olacaktır. Farkındalık seviyesi, öğrencilerin çevrelerindeki dünyayı ve kendi kendilerini ne kadar iyi anladıklarını gösterir. Bu da hem onların hem de etrafındakilerin işini kolaylaştırır.
Öğrencilerin kendi kendilerini tanıması, kendi duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında bilgi sahibi olmalarına, güçlü ve zayıf yönlerini anlamalarına, sağlıklı kararlar vermelerine ve sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olur.
Kısacası dünyayı fark etmek, toplumu tanımak hem kendine hem etrafına duyarlı olmak anlamına gelecektir.
İnsan farkında olmalı, bir kelebeğin
Çakıl taşının çıkardığı sesin…
Samimi ve menfaat içeren selamın,
Farkında olmalı insan dünyanın.
Benden başkası da var, demeli insan!
Paradan, makamdan ötesini hedeflemeli.
Gönüllerin, zihinlerin neşesini aramalı,
Yaprağın daldan düşmesini, sevginin sahtesini
Yağmurun sesini fark etmeli insan!
Dostlar, insan parmağının acısını hissettiği kadar dünya evindeki her canlının acısını da hissetmeli vesselam!
Buyurun farkındalık adına hayatı fark ettiren sorular:
“Dün neyi fark ettin ya da bugün?”
“Yarınlar için bir şeyleri fark etmeye niyetlediğin oldu mu hiç?”
“Yeni aldığın ayakkabıyı ilk fark eden kimdi?”
“Farkındalık olsun ve atrafımdakiler de bu güzellikleri, iyilikleri fark etsin diyerek neler yaptın?”
…
Yazmayı seven biri. Okumak yazmayı; yazmak okumayı geliştirir. Yazdıkça ve okudukça dünyanın daha da iyi olacağına inanan birisi. Ayrıntıların önemli olduğunu fark etmeye gayret eden birisi. Güller diyarının bir kazasında dünyaya gelen yazarımız evli ve iki çocuk babasıdır. Öğretmenlik hayatına devam etmektedir. Eğitime, teknoljiye, kitaba, okumaya, okutmaya ve hayata dair yazılar kaleme alma gayretindedir.