Ülkemizin devasa sorunları var, ben bunlardan birkaç başlık seçtim:
Ülkenin ekonomik verilerini iktidarın lehine değiştirdiği söylenen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2022 yıllık enflasyon oranını %79,60 olarak açıkladı.
Bu oran baz alınarak G20 ve Avrupa ülkeleri arasında yapılan “en yüksek enflasyonlu ülke” sıralamasında Türkiye’yi (1.) birinci yaptı. Aynı oranla dünya sıralamasında ise Türkiye: Suriye, Sudan, Venezuela, Lübnan, Zimbabve’den sonra (6.) altıncı oldu.
*
Uğradığı haksızlıklar nedeniyle binlerce vatandaşımız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM)’e başvurmuş, bunların büyük çoğunluğu haklı görülmüştür. AHİM bu kararlarını hükümete bildirerek; hak ihlallerinin giderilmesi ve mağdurlara tazminat ödenmesi istemiştir.
Anayasamızın (90. madde 5. fıkra): ” … milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır. ” gereği hükümet AHİM’in bazı kararlarını uygularken, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararlarına uymamıştır. AHİM süreci devam etmektedir.
*
47 üyeli AHİM’de “en çok hak ihlali yapılan ülke” sıralamasında: Rusya birinci, Türkiye ikinci olmuştur.
Ancak, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya AHİM üyeliğinden çıkarılınca, Türkiye birinci olmuştur!
*
Ülkemizdeki icra dosyası sayısı Aralık 2021’de: 22 milyon 571 bin, Ağustos 2022’de: 24 milyon 77 bin 828 olmuştur!
Yani, insanlarımız elektrik, su faturalarını bile ödeyemiyor, işyerine kilit vurup iflas ediyorlar. Buna çare olsun diye ekmekler ve ödenmeyen faturalar askıya çıkarılmıştır!
*
Hani, Napolyon buna benzer bir durumda: ‘Yeter daha fazla söze gerek yok!’ demiş ya.
Ben de söze uyarak bu yazımda; tarımdan, rant-ihale-yolsuzluklardan, ormanlardan, tünellerden, hastanelerden, havaalanlarından, bütçesi 7 bakanlığın bütçesini geçen Diyanetten, MEB’den, barınak bulamayan üniversitelilerden, işsizlerden, kadınlardan, yeni seçime odaklı sansür yasasından, çıktı-çıkacak torba yasalardan, kayyumlardan … hiç söz etmeyeceğim.
Nokta.
***
Peki, en dip dünya derecelerini almamızı kim/kimler sağladı?
Kolay soru… Ülkemizde tam 20 yıldır tek adam anlayışı hüküm sürmekte olduğuna göre sorumlular gizli-saklı değil, apaçık ortada.
Peki ya bu sonuçları oluşmasını sağlayan nedenler?
Bu konuda pek çok neden vardır, ancak 40 yıldan beridir ülkemizde ve sınırlarımızı aşıp komşu ülkelere varan çatışma ve operasyonları sonucun kara deliğidir (uçak, tank, top, tüfek, mermi, İHA, SİHA ve personel masrafları…)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat 2019’de: “Domatesçilere, bibercilere, patlıcancılara sesleniyorum; o bir tane merminin bedelini biliyor musun sen?” demesi de bunun belgesidir.
Çokça ölüm ve acılara neden olan, ülke kaynaklarını tüketen yoksulluk nedeni bu çatışmalar, Mart 2022’den beri çoğaldı hem de süreklilik kazandı.
Peki bu sorun nedendir ve çözümü yok mudur?
İnkâr etme, yok sayma, yasaklama ve baskılar artınca Kürtlerin insan hakları ve kimliksel haklarını aramasıyla sorun başlamıştır.
Dünyanın pek çok ülkesi böylesi sorunları, sosyolojik ve psikolojik gerçeklerden hareketle görüşerek anlaşarak çözerken, bazı ülkeler de militarist yöntemleri seçmektedir.
*
Toplumun içindeki; kimlik, kültür ve inanç farklılıkları bir zenginliktir. Ancak, “önce ben/biz” diye “ötekileri” yok sayanlar ortaya çıktığında, yönetimler için iki yol vardır:
Birinci yol; ülke insanlarının oylarıyla seçilmiş olan meclislerde demokratik, eşitlikçi, barışçıl çözümler aramak (ki, bu yolla çözülen sorunlar toplumsal huzuru sağlar).
İkinci yol; bir tarafı yenme ve yok etme işini silahlı-askeri güçlere bırakmaktır ( zora dayalı bu güvenlikçi anlayış, belki kısa süreli olarak bir tarafa üstünlük sağlayabilir. Fakat, her iki tarafın da bugünü ve yarını için çokça kin, nefret, ölüm ve acılar üretir.)…
Bizim ülkemizin yönetimi ikinci yolu seçmiştir. İşte birkaç örnek:
Cumhurbaşkanı Erdoğan 02.06.2022 günü,”53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Ödül Töreni”de konuşurken sınır ötesi operasyonları hatırlatır ve şu kıyaslamayı yapar: “Şehitlerimiz var, evet. Ama şehitlerimizin 10 kat, 15 kat, 20 kat evelallah öldürülen teröristler var”
İçişleri Bakanı Soylu, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Kütahya Şubesinde, “Şehitlik ve gaziliğin nasip işi olduğunu” belirterek: “Keşke Allah bana da nasip etse. Bütün yüreğimle, bütün gönlümle arzu ediyorum ve istiyorum…” diyor.
(İranlı Sosyolog – İslam Bilgini Ali Şeriati de: “Şehitlik diye sorgusuz cennete gidilecek bir makam gerçekten olsaydı, zenginler o makamı fakirlere bırakmazdı.”) Demiş…
Ülke insanlarını güvenlik, sağlık ve huzur içinde yaşatmakla görevlilerin en başındaki sorumlular halka ‘şehit’ olmayı öneriyor.
*
Oysa bu sorunların kalıcı çözümü yaşamayı odak alarak; demokratik, insani, bilimsel görüşmelerle sağlanabilir. Bu da seçilmiş temsilcilerin meclisinde her görüşün özgürce tartışılması, konuşulması, uzlaşmaya varılmasına bağlıdır.
Bizim meclisimiz, bu soruna barışçıl bir çözümü değil, çözümsüzlük getiren askeri operasyonlar için ‘tezkereler’ çıkarmaktadır.
20 yıllık AKP iktidarı, yetkisiz kıldığı meclisin kapısına sadece, bir gece ansızın “sınır ötesi operasyonu” için yetki süresi bittiğinde uğrar. Ve çok ilginçtir ki HDP hariç diğer muhalefetin ‘evet’ oyunu alır.
Karşısındakileri düşman ilan ederek yok etmeye ‘evet’ demektir bu!
Nerede kaldı, demokrasi, karşılıklı hoşgörü, sevgi, saygı kardeşlik?
Kin, nefret ve ölümler sürdükçe barış olabilir mi?
Oysa bu konular mecliste tartışılsa, herkes derdini anlatsa, taraflar kendileriyle yüzleşip yanlışlarını bulabilir, bazı düşünceler değişir, ortak nokta ve paydalar bulunabilirdi.
Böylece birlikte yaşamak daha kolaylaşırdı. Herkes kendi değerlerine bağlı, başkalarının değerlerine saygılı olur, öfke, kin, düşmanlık olmaz insanlarımız gereksiz yere ölmez, kaynaklarımız bize daha iyi bir yaşam sunmak için kullanılırdı.
Aslında insanlık bu yolu çoktandır bulmuş ve ona ‘demokrasi’ demiştir. Ve bu yol mutlu yaşamın değişmezidir hem evde hem mahallede hem ülke hem de dünyada…
Anlaşmak, uzlaşmak, birlikte yol alıp yaşamak varken, biz çatıştık!
Sadece kendimizi sevdik-saydık ve bu yüzden çokça ayrıştık!
Yeter artık bugünün arkasında yarınlarımız var!
Bugün ve yarınlarımız için Barış! Barış! Barış!..
Emin Toprak- DOSTÇA
Bingöl-Kiğı- Zeynelli Köyü’nde 19/03/1950’de doğdum.
Köyümde İlkokul (1957-1962)
Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Ok.(1962-1968)
İstanbul Atatürk Eğim Enst. Eğitim Böl.(1973-1977)
ve Marmara Ün. PDR bölümü Lisan tamamlama…
5 yıl İlkokul Öğretmeni,
16 yıl Rehber Öğretmen,
19 yıl Eğitim Müfettişi olarak 40 yıl çalıştım.
2013 yılında emekli oldum.
Halen emekli Matematik öğretmeni eşimle birlikte İstanbul’da oturmaktayız. 2 çocuk ve 2 de torunumuz var.
https://etoprak1950.blogspot.com/
Blogumda DOSTÇA yazılar yazıyorum.