"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ay: Nisan 2021

Osmanlı’da “Yaprak Dökümü”

Bizsiz bize yetmezdi güçleri Bizimle güçlenerek yettiler bize… Bugünlerde televizyon ekranlarında tekrarına denk geldiğim ‘‘Yaprak Dökümü’’ dizisinden bahsetmek istiyorum. R. Nuri Güntekin’in eşsiz romanından esinlenerek çekilen dizi, ülkemizde yoğun ilgi görmüştü. Öyle ki yıllar sonra yayınlanan tekrarları bile milletimiz tarafından hala teveccühle karşılanıyor. Bense sizlerle gerçek ‘‘Yaprak Dökümü’’ manzarasını paylaşmak…

Yorumlar kapalı

Bugün 23 Nisan!

Bugün 23 Nisan! Hani, ‘Her insanın içinde bir çocuk vardır’ derler ya! Ne kadar doğru bir söz! Bir dede olarak benim de içimde; zıp zıp zıplayan, hayalleri, tutkuları, sevinçleri, coşkuları, tutturması olan, sık sık konuştuğum, bazen azarını işitip ders aldığım bir çocuk var. Her 23 Nisanım ona özel bir gündür,…

Yorumlar kapalı

Virrüs Denilen İllet

Garip bir virüsümüz var ve her gün, her ay, her yıl mutasyona uğrayıp fikir ve şekil değiştiriyor! Hafta içi gün içinde dinlenip hafta sonraları ve geceleri çalışıyor! Özellikle 23 Nisan, 10 Kasım, 29 Ekim ve 30 Ağustos’ta tüm virüs ekipleri sahaya çıkıp tüm güçlerini harcayarak toplumsal kıyım yapmak için adeta…

Yorumlar kapalı

‘Başarısızlık Günü’

Bazı dostlar, “Neden soru sorma ve sorgulamayı çok önemsiyorsun?” -diye sorguluyor beni. Ben de onlara; ‘Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez!’ sözünü anımsatıp: “Sormak ve sorgulamak yaşamın birer itki gücüdür, onlarla ilişki kurar, onlarla özgürleşir, onlarla; kendine ayna tutar, yanlışının farkına varır ve yol alır insan. Eğer soran, sorgulayan olmazsa o zaman…

Yorumlar kapalı

Daldan Dala

Herkes gibi ben de bazen kendimle konuşur, düşünür, sevinir, üzülürüm. İşte o daldan dala anların bazı notları: Doğanın iki egemen gücü gökyüzü ile yeryüzüdür. Bu iki güç bazen barışık, bazen kavgalı olsalar bile birbirini var ettikleri için tek başına olamazlar. Doğa kapsayıp, korurken oluşan çelişkiler sonucunda da yaşam başlayıp sürer…

Yorumlar kapalı

Tanrı Dağı’na Hac

Geçtiğimiz 1 Nisan günü, her ne kadar şakalaşmalarla geçse de Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik başlatmış olduğu baskı ve asilime politikalarının dördüncü yıl dönümüydü. Bugün anavatanlarında yalnızlaştırılan ve Çin’in devasa nüfusu içerisinde “egzotik” etnik unsurlar hâline getirilen Uygur Türkleri, günümüzde dünyada örneğine pek rastlanmayan otoriter rejimlerden birinin müstemleke tebaası konumundadır.…

Yorumlar kapalı

İhtiyaçlarımız

Her canlı yaşamını sürdürmek ile görevlidir, bu görevi de ancak ihtiyaçlarını gidererek yapabilir. İşte bunun için tüm canlılar çevresiyle sürekli bir etkileşim içindedirler. Eğer bu etkileşim sürecine dair gözlem, araştırma, deneyleri inceleyecek olursak karşımıza çevre, toplum, insanlık yaşamına dair pek çok hikâye çıkar. Bu yazıda daha çok bireye, onu eyleme…

Yorumlar kapalı