"Enter"a basıp içeriğe geçin

“Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen”

ABD’de 46 yaşındaki  George Floyd’un elleri arkadan kelepçeli halde beyaz bir polis tarafından boynuna basılarak öldürülmesi hepimizde derin bir üzüntü yarattı.

Polis şiddetinin çok acı bir tablosuna daha şahit olduk.

George Floyd’un arkadaşları, Floyd’un koronavirüs nedeniyle işsiz kaldığını ve iş aradığını söylüyor.

Sınıf arkadaşı Christopher Harris, Floyd’un dev cüssesiyle Jack Yates Lisesi Amerikan futbol takımının yıldızı olduğunu söylüyor. Harris, Floyd’un 1992 yılında Temple’a karşı kaybettikleri eyalet şampiyonluk maçında oynadığını anlatıyor.

Bir barda ‘fedai’ olarak çalışan ve koronavirüs sürecinde mekanlar kapanınca işsiz kalan Floyd’la pazar gecesi telefonda konuştuğunu belirten Harris, ona geçici iş bulma kurumuyla temasa geçmesi için bilgi verdiğini söylüyor.

Bir diğer arkadaşı  Cooper, “Sessiz bir kişiliği, güzel bir ruhu vardı. Ölümü beni gafil avladı. İçinde yaşadığımız dünya çok üzücü” diyor.

Diğer yandan polis şiddetine karşı ırkçı protestolar Minneapolis’ten New York, Los Angeles, Kentucky ve Ohio’ya da sıçradı. İnsanlar bu cinayete tepki göstermek için birlik oldular.

Protestolara, destek olmak için sanatçı, sporcu ve aktivistler de katıldı, işte o sırada bir konuşma yapan Aktivist Tamika Mallory hislerimize tercüman oldu…

“Gençler karşılık veriyorlar, öfkeliler! Bunu durdurmanın kolay bir yolu var. Polisleri tutuklayın, onlara suçlama yöneltin. Sadece Minneapolis’tekileri değil. İnsanlarımızı öldüren Amerika’nın her yerindeki tüm polisleri suçlayın. İşinizi yapın. Söylediğinizi yapın ve bu ülkeyi olması gerektiği gibi herkes için özgür hale getirin. Siyahi insanlar özgür değil ve bundan yorulduk. Bize yağmalamadan bahsetmeyin. Yağmacı olan sizlersiniz. Amerika siyahi insanları yağmaladı. Buraya geldiklerinde Amerikan Yerlileri’ni yağmaladılar. Yağmacılığı sizden öğrendik. Şiddeti sizden öğrendik. Eğer bizden daha iyisini bekliyorsanız, önce siz bunu yapın!”

Bu olay, yaramızı tekrar açtı, bu vesileyle dün görevleri esnasında şehit olan Uğur Bora ve Mehmet Günay’ı ve polis şiddetiyle hayatını kaybetmiş bütün vatandaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyorum…

“Çukur” dizisi ve Afganistan Kültür Bakanlığı

Dün okuduğum bir haber beni çok şaşırttı. Aslında konu çok şaşırtmadı ama uygulanan ülke…

Diziyi hiç izlemedim, ama o kadar çok adını duydum ve hikayelerini dinledim ki “irite” oldum bile…

Haber şöyle;

Afganistan Enformasyon ve Kültür Bakanlığı, Tolo televizyonunda yayımlanan Türk dizisi ‘Çukur’un yayından kaldırılması talebinde bulundu.

Sebep olarak  bakanlıktan yapılan açıklamada “dizinin toplumun psikolojik durumu üzerindeki etkisinden endişe duyulduğu” ifade ediliyor.

Sadece tebrik ediyorum…

ahmetskoc@gmail.com