"Enter"a basıp içeriğe geçin

Rusya CIA Ajanını Arıyor

Casusluk savaşlarında Rusya’nın karşı istihbarat konusunda çok başarılı olduğu bilinir. Elbette bunda daha önce KGB ajanı olan Putin’nin etkisi çoktur.

 Kremlin bugünlerde ise adeta alarm vermiş durumda…

Zira Moskova, İnterpol’e üst düzey bürokratı Oleg Smolenkov’un Karadağ’a ailesi ile birlikte tatile gittiğini ve bir daha haber alınamadığını bildirerek yardım istedi.

Ama gelgelelim ki olayın aslı astarı farklı idi…

Rus Sputnik’e göre CİA yıllar önce Oleg Smolenov’u ajan olarak devşirip Kremlin sarayına yerleştirerek istihbarat bilgilerini toplamıştı. Ajanın deşifre olmasından korktuğu içinde 2017 yılında ailesiyle birlikte Rusya’dan çıkarttı.

Bu çıkarmanın ardından ise ABD medyasında farklı senaryolar üretiliyordu.

New York Times’a göre CİA’in ajanını Rusya’dan çıkarmasının nedeni ABD medyasının, 2016 başkanlık seçimlerinde Rusların seçimlere müdahalesinin derinlemesine araştırması ve ajanın ifşa olmasından korkulmasıydı…

CNN ise Trump’ın Putin’le geliştirdiği iyi ilişkilerden dolayı ajanın kimliğini Putin’e söylemesinden korktuğu için CİA’in ajanını Rusya’dan çıkardığını iddia etti.

Kremlin, ABD medyasında çıkan bu haberleri her ne kadar ‘’Pul fiction (Ucuz Roman) ‘’ olarak nitelendirse de ajan Oleg Smolenkov’un ABD’nin Virginia eyaletinde yaşadığı biliniyor.

Rusların Oleg Smolenkov’u araması akıllara tabi ki İngiltere’de yaşanan iki olay akıllara getirtti.

İlki 2006 yılında Londra’da eski bir Rus ajanı olan Alexander Litvinenko’nun radyoaktif  polonyum ile zehirlenerek öldürülmesi…

İkincisi ise 2016 yılında yine eski Rus ajanı olan Sergei Skripal ve kızına Rus ajanları tarafından sinir gazıyla saldırısı düzenlenerek öldürülmesi geliyor.

Rusların bu eski iki ajanını öldürmesinin nedeni çift taraflı ajan olarak çalışması olduğu biliniyordu.

Oleg Smolenkov’un  ailesi ile birlikte Virginia gitmesi  2016 yılında yaşanan Sergei ve kızının durumumu olacak diye akıllara geldi. Çünkü Sergei’de kızı ile birlikte İngiltere’ye gitmiş akametinin sonu ise suikast olmuştu.

CİA için Oleg Smolenkov çok önemli ajandı. Bu önemi ABD medyası dönemin CİA başkanı John Brennan’ın Obama’ya istihbarat brifinglerinin sunarken Oleg Smolenkov’dan aldığı bilgileri ayrı zarf ve mühürle götürerek göstermesini örnek gösteriyordu.

CİA, ajanını Kremlinden çıkararak her ne kadar kör kalmışa benzese de Rusya’ya karşı Edward Snowden’dan sonra casusluk savaşında iyi bir gol atmışa benziyor.

Rusların, İngiltere ve ABD ile girdiği bu casusluk savaşlarını Homeland, Majestelerinin Gizli Servisin Gizledikleri, The Americans, Citizenfour, Snowden, Oliver Stone’nin Putin’le yaptığı belgesel ve dizileri izlemenizi öneririm.