"Enter"a basıp içeriğe geçin

Varlık İçinde Yokluklar

Varlık içinde yokluklar haberleri yok. Ahlakları yok, şerefleri yok izanları yok… Var içinde yoklar haberleri yok. Evet var içinde yoklar haberleri yok buna inanıyorum. Bazen birey olarak bazı olaylar yaşarız. Yaşadıklarımız ne olursa olsun bizleri ahlaktan, edepten, şereften ve haysiyetten alıkoymamalı.

 

Bizlerin hayatta tek bir amacı insan kalabilmek olmalıdır. Hata yapabiliriz, yanlış yapabiliriz. Lakin kendi onur ve şerefimize sahip çıkmak asli görevimizdir. Çıkan zorluklar karşısında direnmeyi bilmek ahlakını kaybetmemekle eş değerdir.

 

Değerli kardeşlerim, sevgili okurlarım, çok sevdiğim dostlarım bu yazım sizlere bir dert yakarışıdır. Aslında bu dert hepimizindir. İçerisinde bulunduğumuz toplumdan bir birey olarak sizlere ifade edeceklerim var. Bunların ilki ciddi bir güven noksanlığının olduğudur. İnsanların birbirine karşı güven sorunu mevcut. Çünkü kimse kendi benliğine dönüp şunu sormuyor: Ben ne kadar güvenilir biriyim? Her gün başkasından/başkalarından dert yakınan bireyler kendine dönüp tek bir soru sormuyor. Anlatmakta olduğum bu tarz bireyler her toplumda olduğu gibi bizde de mevcutturlar. Benlik ve kimlik kargaşasının temel örnekleridirler. Ben kimim sorusuna verebilecekleri (temel dayanağı olan) tek bir cevapları yoktur. Kendi fikirleri yoktur, kendi duyguları yoktur, kendi ahlakları yoktur… Aslında vardırlar ama yoklar. Bahsettiğim tarzdaki kişilik ve karakter yoksunları kendilerine verdikleri sağlıksız hava yetmezmiş gibi bunu etrafa da yayıyorlar.

 

Bu var ama yokları alt etmenin temel birkaç yolu mevcuttur. Bunların ilki onlara var ama yoksunuz hissini aşılamaktan geçer. İkincisi ise topluma huzursuzluğu yayan bu bireylerden mümkün mertebe uzak durmalıyız. Bu tarz yol ve yöntemlerin bizleri yeniden huzurlu ve mutlu bir toplum yapacağına inanıyorum. Unutmayalım ki bunlar her tarafı sarmış durumdalar. Kendilerinden olmayanı, kendisi gibi düşünmeyeni harcamakla meşgul olan haddini bilmezler. Tek bir görevleri var değerler üzerinden toplumu birbirine katmak.

 

İstediğiniz kadar çabalayın boşa kürek çekiyorsunuz. Değerlerimiz, onurumuz haysiyetimiz… Birkaç kendini bilmezin elinde yok olacak değildir. Aksine daha güçlü hale getiriyorsunuz. Evet siz bile farkında olmadan bu toplumda düşünebilen herkese tekrar bir öz eleştiriye dönmelerini sağlıyorsunuz. Size birşey ifade edeyim mi? Sizler varlık içinde yokluksunuz.