"Enter"a basıp içeriğe geçin

Değer Verilmeyen Adam; Nikola Tesla

Merhabalar,

Araştırmalar hepimiz için gerekli olan şeyler bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Belki bu yazdıklarımı her yerde bulabilmeniz mümkün ancak insanların fazladan zarar gelmez düşüncesi ile kapıldım yine bir araştırma konusuna. Bu arada uzun zaman sonra tekrar buralara dönmek, sizler tarafından okunduğumu bilmek, hissetmek çok güzel bir duygu. Teşekkür ediyorum. Neyse biz araştırmamıza dönelim.

Başlayalım mı?


Nikola Tesla, halk arasında bana kalırsa yalan yanlış bilgiler ile itibarsızlaştırılmış bir bilim adamı. Sırp asıllı, Amerikalı bir mucit. Tamı tamına 6 dil biliyor. Düşünebiliyorsunuz değil mi?
Doğum tarihi tam olarak 8 Temmuz 1856’dır. Hazır yıl dönümü yaklaşmış iken onu hatırlamak muhteşem olacaktır.
Aslında bugün kullandığımız bütün aletlerde Tesla’nın izleri mevcut. Hangi izden bahsediyorsun? dediğinizi duyar gibiyim.

Tabi ki elektrik…

Bugün simit, çorba veya herhangi bir içecek veya yiyecek ısıtmak için kullanılan mikrodalga fırını Tesla’nın icadıdır.

Biliyor muydunuz?

Şöyle bir bilgiyi daha aktarayım;
Thomas Edison, ampulü buldu bulmasına ancak elektrik akımına ihtiyacı vardı, bu ihtiyacını Nikola Tesla ile tamamlamak istiyordu, Tesla’ya işini hallettikten sonra vermek için bol miktarda para vaat etti, Tesla işi halletti ancak vaat edilen parayı hiçbir zaman alamadı. Edison, ölüm döşeğinde Tesla’dan af dilemek istedi ancak Tesla gitmedi ve “Boş laflar dinleyeceğime, vaktimi insanlığa yarayacak icatlar yaparak geçiririm” diyerek Edison’a büyük bir ders verdi.

Tesla’nın bana kalırsa en önemli icatlarından bir tanesi ateşleme sistemidir. Ford yeni arabasını tanıtırken Tesla, bu kadar büyük bir motora ihtiyaç olmadığını söyleyerek kendi icat ettiği ateşleme sistemini tanıttı.
Evet, doğru okudunuz bugün kullanılan ateşleme sisteminin sahibidir Tesla.

Araştırmamda öğrendiğim bilgiler ışığında Nikola Tesla’nın Nobel Ödülünü reddeden ilk bilim adamı olduğunu öğrendim. Bu çok büyük bir hareket, kendimizi onun yerine koysak belki hemen tanınacağız, herkes bizi konuşacak diye kabul ederdik değil mi?
Yazımın sonuna doğru gelirken bu anlattıklarımı görsel olarak hafızanıza kaydetmek istiyorsanız;
Prestij (2006) yapımlı Nikola Tesla’nın hayatının anlatıldığı bu filmi izlemenizi öneririm.

Tabi ki Tesla için yazılacak çok şey var. Örneğin; milyarder bir insan olacakken, para hiçbir zaman onun için bir anlam ifade etmemiş ve bu huyu onu itibarsızlaştırmıştır. Ne garip değil mi?

Günümüz bilim adamlarına örnek olması dileğiyle.
Ölüm: 7 Ocak 1943, New Yorker Oteli

Günün Sözü
“Paranın başkaları için taşıdığı anlam, benim için bir şey ifade etmiyor.”
Nikola Tesla