"Enter"a basıp içeriğe geçin

Sultan Süleyman’a kalmadı dünya!

Düşünsenize yapılan bilimsel hesaplamalara göre 4.5 milyar yaşında olan bu gezegen neler görmüş, neler geçirmiş. En güçlüsünden en zayıfına kadar binlerce canlı çeşitli etkenler nedeniyle yeryüzünden silinmiş. Ve ne yazık ki bu türlerin hiçbiri kendi sonunu hazırlamamış. Kimini bir meteor yok etmiş, kimini depremler kimini de volkanik patlamalar. 

Ama kendi sonunu hazırlayan bir tür yaşıyor. 1981 yılında Kenya’da bulunan bazı kanıtlara göre ilkel bir tür olan Hominidler 1.42 milyon yıl önce ateşi kontrollü olarak kullanan ilk atalarımız. 

Tabii o zamanlar yalnızca yiyecek pişirmek için kullanılmış ateş. 

Bugün ise sözüm ona ilkel olmayan oldukça medeni insan türü homosapiensler ateşi vahşi kazanma hırsları ve başta diğer canlılar olmak üzere adeta hem dünyayı hem de kendi türünü yok etmek için kullanıyor. 

Ağaç yakıyor, böcek yakıyor, insan yakıyor!

Ve en kötüsü türlü badireler atlatıp 4.5 milyar yaşına kadar gelmeyi başarmış olan dünyayı yakıp, yıkıp yok ediyor.

Dün Heybeliada’da öncesinde Çanakkale’de ve Muğla’da baş gösteren orman yangınlarının altında hep bir gizem hep bir şaibe var.

Nasıl olmasın ki?

Geçtiğimiz yıllarda mesela Bodrum’da yanan ormanlık alanda Bakanlık yeniden ağaçlandırma yapılacağını söylemişti ama gel gelelim şimdilerde orada 5 yıldızlı ultra lüks bir otel faaliyet gösteriyor. 

İnsanlar tüm bu vahşi yönlerine rağmen düşünüyor ve sorguluyor. En azından hala yaşadığı bu gezegeni koruma derdi olan bir kısmı.

Ey insanlık! Kendine gel. Yaşadığımız galakside 400 milyar gezegen olabilir lakin 

o çok övündüğün teknoloji daha seni Mars’a götüremiyor. İnsan ömrü ortalama 60 yıl ve en genç jenerasyonumuzun bile dünya benzeri bir gezegen bulup, pılını pırtısını toplayıp çekip gitme şansı henüz yok. İnsanlık var olduğundan bu yana yeryüzünden silinen canlı türlerini bir düşünün. Hala balinalar, çeşitli kuş türleri, pandalar ve bizde gündeme gelen dağ keçileri avcılık gibi öldürmeye dayalı bir vahşi eğlence yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kendine gel insan kendine gel!

Senden sonra gelecek jenerasyonlara ve dünya yaşamını paylaştığın diğer canlılara saygılı ol. Dünya senin malın değil!

Ne derler, “Sultan Süleyman’a bile kalmadı bu dünya!”