"Enter"a basıp içeriğe geçin

Corona

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sadece 2018 yılında, dünya genelinde en az dokuz milyondan fazla insan çeşitli kanser türü hastalıklar nedeniyle yaşamlarını kaybetmiş. (1)

Yemen krizinde açlıktan ölen çocuk sayısı yüz bini bulmuştu!

Her yıl Türkiye’de, iki binden fazla işçi, önlenebilir kazalar nedeniyle yaşamlarını yitiriyor!

Her yıl Türkiye’de iki bin civarında kadın, erkekler tarafından katlediliyor!

Dört aydır dünyayı ayağa kaldıran Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitiren insan sayısı 4.400 civarında!

Açlıktan ölen çocuklar panik yaratmıyor!

Katledilen kadınlar, işçiler panik yaratmıyor!

Kanser ölümleri de panik yaratmıyor!

Corona neden panik yarattı?

Corona, genel adı grip olarak bilinen hastalığın sebebi olan virüsün değişik bir versiyonu. Eğer iyi korunmazsanız gripten de ölme riskiniz var! Corona ile ölüm riski biraz daha yükseliyor. Bu durumda paniğe neden olan durum ne?

Bulaşıcı olması mı?

İlk kez Çin’in Wuhan şehrinde Aralık 2019 da ortaya çıkan ve bu nedenle de Dünya Sağlık Örgütünce 2019-nCOV (Covid-19 Corona Virüs Disease ) olarak adlandırılan Bu virüse yakalananlarda  ölüm oranı % 1-2. (2)

Her yıl Dünyada gripe yakalanan bir milyar insanda ölüm oranı % 0,5.

Corona virüste ölüm oranı normal grip virüsünün sadece bir katı!

Daha önce ortaya çıkan SARS olarak adlandırılan virüse yakalananlarda ölüm oranı % 9’du.

Corona virüste panik neden?

Ortaya yeni çıkan bu değişik grip versiyonunu paraya çevirmeye çalışan, bundan kazanç uman, bununla gelir kapısı yaratmaya çalışanlar paniği yarattı.

Maske satışı ve imalatı onlarca kat arttı. Temizlik malzemeleri satış ve imalatı da benzer durumda! Marketler adeta yağmalanıyor. Tuvalet kağıdından kağıt havluya, ıslak mendilden çamaşır suyuna, sabundan deterjana ne varsa alınıyor.

Makarna bile “hastalık için derde deva” denildiği için kapışıldı!

Sosyal medyada yayılan efsaneler nedeniyle kolonya bulunmaz sınıfına girdi!

Asıl paniğin yaratılması için gereken ortamı sağlayan ise, doyurucu açıklama yapmayan, adeta bir şeyleri gizlemeye çalışan, kimseler öğrenmesin diye elinden geleni yapan yöneticilerin uygulamaları oldu.

Garip bir şekilde Corona virüs tanısı yapma yetkisinin sadece Ankara Hak Sağlığı Kurumu’na verilmiş olması da diğer bir neden! (3) Sadece Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kuruma yetki verilmesi, sonuçların kamuoyundan gizlenme ihtiyacı nedeniyle olabilir mi? Sorusu da aklı kurcalayanlardan!

Bir başka pencereden baktığımızda ise farklı bir sor çıkıyor karşımıza. Dünyanın böyle bir paniğe ihtiyacı mı vardı?

Sistem, görünmesini istemediği durumları gizlemek içinı, dikkati farklı yöne çeken, toplumun gerçekleri görmemesi için farklı ve dikkat çekici gündemler yaratır. Corona virüsü de böyle bir gündem yaratmak için mi kullanılıyor? Neden olmasın?

Ölüm riski Türkiye’de kadın olmaktan daha düşük olan bir hastalık için çıkarılan fırtına bana çok fazla göründü!

Dünya gittikçe daha düzensiz bir yaşama doğru gidiyor. Yaşamın kaynağı olan doğa acımasızca tahrip ediliyor.

Hava kirliliğinin yegane sebebi olan sanayi, gelir kaybetmemek adına hava kirliliğini önleyici tedbirleri almaktan uzaklaşıyor!

Gıda üretimi kontrolden çıktı. Yediklerimizin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyoruz! Kazanma hırsı sınır tanımıyor.

Bu tür düzensizlikler nedeniyle kanser vakalarındaki artış gözle görünecek kadar fazla.

Türkiye’de kadınların corona virüsünden ölme riski erkekler tarafından öldürülme riskinden daha düşük! İşçiler için de durum aynı.

Sistemin kazanma hırsı nedeniyle ölme riskimiz corona virüsünden ölme riskimizden daha fazla ve buna rağmen biz corona virüsünden korkmamız öneriliyor!

Tahrip edilen doğa yüzünden dünyadaki oksijen oranındaki düşüş, corona virüsünden daha fazla korkutmalı bizi.

Aldığımız gıdaların içerisine koyulan ve her biri farklı zararlar verebilen maddeler korkutmalı. Soluduğumuz havanın kirliliği, içtiğimiz sudaki siyanür, doğanın gittikçe dengesizleşen yaşamı, savaşlar, doğal olmayan ölümler, virüsten daha fazla korkutmalı bizleri.

Ölüm oranı kanserden çok daha düşük olan bir virüsten korkmamızı istiyorlarsa, hem de panik olacak kadar korkmamızı istiyorlarsa sebebini farklı pencerelerden bakarak aramak gerekir diye düşünüyorum.

Yaratılan bu pandemik durumun nedeninin çok daha farklı olabileceği konusunda kuşkulara sahibim.

Sular durulduktan sonra görebileceğiz!

1.https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-dso-verileri-2018-yilinda-99-milyon-kisi-kanserden-hayatini-kaybetti-11-681-80371.html

2.https://www.independentturkish.com/node/144581/sa%C4%9Flik/14-soruda-koronavir%C3%BCs-nas%C4%B1l-ortaya-%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1-ilk-belirtileri-neler-ne-kadar-%C3%B6l%C3%BCmc%C3%BCl

3.https://artigercek.com/yazarlar/incihekimoglu/koronovirus-ve-seffaflik?fbclid=IwAR0vOKB9F9GgFv2mrCwvcd_JEvQ3Mb16Id5J4s9Kud893PEJl5P625m65U8