"Enter"a basıp içeriğe geçin

Öküz Bank

Adamın daha doğrusu çocuğun biri Facebook’ta FarmVille oynarken demiş ki yahu ben neden böyle bir sanal çiftlik kurmuyorum. Millet oturduğu yerden, arı yetiştirsin, inek sağsın, üstüne de para kazandığını sansın. Eee o zaman bu işe bir de finansman getireyim, bankacılığa da el atayım. Sonra da bu ikisini harika bir saadet zinciri ile bağladım mı, deme keyfime gitsin. Al sana muhteşem bir Ponzi Scheme vakası daha.

Mehmet Aydın… Çiftlik Bank CEO’su, 27 yaşında genç bir ‘‘girişimci’’. Bursa’da bir çay bahçesinde çay dağıtarak iş hayatına giren Aydın, çay, kahveyle zengin olunmayacağını erken fark ederek engin hayal gücünün de baskısıyla bakir alanlarda öküz koşturmaya başladı. Ülkemize en yararlı hizmeti de çıplak gösteren gözlük, imalat ve ihracatı olacaktı. Ama olmadı. Ülke çok muhafazakârdı, başaramadı. ”Siz misiniz başarıma engel olan” dedi. ”Ben de sizi öyle bir soyacağım ki çıplak gözle çıplak görüneceksiniz” diye ant içti. Başardı. Yüz binlerce kişiyi soydu, 500 milyon lirayı aşkın bir vurguna imza attı. Bu ülke yaptığım hizmetin değerini yine anlamaz beni cezalandırır diye de Uruguay, Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinden geçici vatandaşlık alıp, iltica etti. Kazandığı paralarla, çıplak gözlük ar-ge’sine sanırım oralarda devam edecek. Hadi bakalım üstadım biraz da oraları aydınlatman dileğiyle. Çıplak gösteren gözlük lansmanını özellikle Rio Karnavalı sırasında yapmanı öneririm. Emin ol tutacaktır.

İki kelam da insanımıza etmek istiyorum.

Castelli, Parsadan, Sülün Osman, Raki, Papatyalı Banker’lerden bıkmadınız mı?

Bu ülkede ve aslen hayatın ta kendisinde bunlar gibi olmadan kolay para kazanamayacağınızı hala anlamadınız mı?

İki reklam, tanıdık yüz görünce koşulsuz güvenmekten, sonra da üzülmekten yorulmadınız mı?

En üzücü olanı da dolandırılanların azımsanmayacak bir kısmının daha önce de bu tür saadet zincirlerine paralarını kaptırmış olmaları. Sanırım kumar gibi görüp, bir kere girince artık çıkamıyorlar.

Ne diyeyim…

Yüz daha versen yüz uman yüzler bilirim,
Yokuşlara kardeş olan düzler bilirim,
Dünya öküzün üstünde derler ama,
Dünyanın üstünde nice öküzler bilirim…

(Necip Fazıl Kısakürek)