"Enter"a basıp içeriğe geçin

Teknoloji Üretiminde Türkiye’nin Yeri

18.yy’da elektrikle ilgili gelişmelerin hızlanması ve hemen ardından elektronik biliminin de gelişmesiyle, dünya yeni ufuklara açılmış oldu. İcatların hız kazanması, elektronik bileşenlerin (direnç, diyot vs.) bulunmasına ve bu bileşenlerin bir devre kartı üzerinde birleştirilmesine olanak sağlamıştır. Elbette ki devre elemanları içerisinde en önemlileri mikro denetleyiciler ile mikroçipler olmuştur. Kullandığımız akıllı telefonlardan bilgisayarlara kadar birçok alanda bu devre elemanları kullanılmaktadır. İşin teknik boyutundan çıkarsak, şunu sorabiliriz: Türkiye, teknolojinin beyni olan işlemci veya mikroçip üretebiliyor mu? Üretemiyorsa nedenleri nelerdir? Fen bilimlerine yeterince önem veriliyor mu? Ülke kaynakları bu üretimi sağlamaya yönlendiriliyor mu? vs. vs.

Şunu asla unutmamalıyız ki tarihte bilim ve teknikten uzaklaşmış ülkeler diğer gelişmiş ülkeler tarafından sömürge haline getirilmiştir. Türkiye, Rus yapımı hava savunma sistemi olan S-400’ü almak istiyor. Peki bunu almayıp aynı özelliklere sahip kendi hava savunma sistemimizi yapmaya çalışsak yapabilir miyiz? Bunun için yeterli ve eğitimli insan var mı? Sonuçta hava savunma sistemi yoğun olarak matematik ve fizik hesaplamaları içeriyor olsa gerek. Bu kadar karmaşık ve kompleks bir sistemi düzgün olarak çalıştırabilecek parlak ve dahi beyinler elbette ülkemizde mevcuttur. Fakat sorun insan faktörü değil ülkenin teknolojik altyapısının yetersiz olmasından kaynaklıdır.

1) Bilim ve Teknik;

Yaşadığımız bu dünyada fizik kuralları geçerlidir. Bu kuralların dışına çıkamıyoruz. Dolayısı ile başarı, ne kadar gerçekçi olduğumuzla doğru orantılıdır. Bir zaman makinesi hayal edebilirsiniz onu hayal etmeniz gerçekte var ettiğiniz anlamına gelmiyor. Dolayısı ile hayal dünyasında yaşamak yerine bilim ve tekniği yaşamak gerekiyor. Bu doğanın kaçınılmaz sonucudur.

2) Hazıra Konmak;

Kullandığımız teknolojik cihazların yarısından çok daha fazlası yabancı marka, hali hazırda çok güçlü ve kaliteli bilgisayar ve cep telefonları piyasada mevcut.

3) Yabancı Markalara Ne Kadar Güvenebiliriz?

Rusya, ülkedeki bilgisayarlarda Windows işletim sisteminin kullanımını azaltıp yerli ürünleri destekliyor. Bununla da kalmayıp kendi yerel mikroişlemcilerini kullanarak bilgisayar üretme amacı taşıyor.

4) Uydumuz Var Mı?

Dünya atmosferinde dolaşan ve dünyanın her metrekaresini görüntüleyebilen uydumuz var mı?

5) Uzay İstasyonumuz Var mı?

ABD, Rusya ve Çin uzay çağına geçiş yaptı. Peki biz?

6) Türk Astronot Var mı?

7) Sivil Veya Askeri Uçak Üretebiliyor muyuz?

8) Uzay Teleskobumuz Var mı?

9) Üretim yapmıyoruz bir ambargo karşısında tutunabilir miyiz?

..

.

Cevapları size bırakıyorum.