"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bir Yudum Aşk

İçenlerin üstadı olduğu, içmeyenlerin ise uzaktan bir mahzun baktığı, çakırlığın karar kılındığı, en acısı da olsa tadını unutturmadığı, bir kadeh rakı ise konuya konu olan, zıkkımın(!) ta en kare köküdür benim için.

Uzaktan yakından tanışıklığı olmayan yoktur. Ya anason kokusuna tav olmuştur, ya bir yudum da aşık. Öyle içince aslan olma hikayeleri falan hep latifedendir söylenir.
Rakı sofrasına akşamdan akşama misafir olmak genelde adettendir. En efendisinden keyiflik kurarsın sofranı, çilingir olup bütün eski aşkların kilidine bir bir anahtar uydurur takılır kalırsın. Öyle pat diye oturulmaz rakı sofrasına. Bir adabı vardır, hazırlık ister, her yerde içilmez, belirli bir mekanı vardır. İllaki Müzeyen Senar çalar yavaştan. Sohbetlerin kahkahaları karşıladığı, muhabbeti güzel dostlarla içilir. Herkesin bahanesi aynı, derdi ortaktır. Aslında rakı içmeye bahane aramaya da gerek yoktur. Bir de evinin ortamında rakı sofrasına akşamdan akşama misafir olanlarımız vardır. Adettendir, en efendisinden keyiflik kurarsın sofranı, çilingir olup bütün eski aşkların kilidine bir bir anahtar uydurur takılır kalırsın. Sesinin en nağmeli, en güzelini rakı sofrasında dinlersin. Ciğerin, gırtlağın yana yana fondip içersin meredi. İçersin de bir dikişte sonuna değin, buruşturduğun suratınla, yağ gibi kayıyor mübarek der vurursun elindeki kadehin dibini.
Şairliğini keşfedersin. Vay be! Ben neymişim derken, patlat bir yudum daha da dibini görelim kardeşim diyerek rakı şişesi elinde inceden efendiliğini gösterirsin.

Neden mi içersin
İnsan dertleri kadar içermiş rakıyı
İçmeye sebep mi lazım der
İçersin
Bütün sevdiklerimi terk ettim der içersin
Yalnızlığı terk edip gelmiştim der
Yine içersin
Bazen kurtuldum zannederken
Başladığın bilmem kaçıncı hikayeye
Güler geçer içersin
Yağmurdan kaçar
Doluya tutulur
Sırılsıklam içersin
Top yekun anıları
Es geçer içersin
İçmek için sebep aramayacaksın
Ağlayacak aldırmayacaksın
Sorgulayacak umursamayacaksın
Sevecek uzaklaşacaksın
Düşerken tanıyacaksın
Bütün bunları öğrendiğinde
Her şey o kadar güzel ki der
Yine içersin
Hayat kısa
Hayaller devam ediyor
Der içersin
Çünkü bu hikayenin
Başrolü sensin (Şafak Oğuz)