"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bilmiyorum Ne Oldu?

Ne Bileyim Ben Ne oldu!

‘Gayrı bize ar size selamet’
Bu söz nereden düştü dilime gecenin bilmem nesinde canıma yonga diye seçtiğim birkaç senelik meselede lüzumsuz bir merakın getirdiği bilgiden sonra? Öncesinde söylenen şeylerin işaretinde cimri davranması düşlenerek kurulmuş olması beni bu cümleye sürüklemiş olmalı. Yadırganmış bir şeye dair esaslı bir gönderme yapma isteği herkesin cebinde olduğu kadar benim de cebimde ve bazı istekler ciddiye alındığında amiyane çerçevesinden, ciddileşen zihnin kabiliyet ve titizliğince bir nispetle sıyrılıyor. Bunu yakınlarda işittiğim “hastalık yoktur hasta vardır” sözüyle ilintileme sebebim ne? İnsan olarak, toplum ve topluma bitişmiş insanlar tarafından ihmal edildiğimiz ortada. Yani insan, birçok insanın bir araya gelerek oluşturduğu ikincil insan tarafından ıskalanıyor. İkincil insanın eli, ayağı, saçı, başı, dişi dikkate alınıyor ama aklı, gönlü, ruhu..! Bunlar her ne seviyede olursa olsun insan denmenin asli unsurları sayılmalıydı. Neyse…
Titiz olmayı ahlaki serpilmenin kendisi sayan kişi haklı. Üzerine titrediğimiz bir şey olmalıydık. Birimi fark etmeksizin farkına vardığımız büyüklükler başımızı döndürür. Heybetli bir derinliğin üzerinden bakılması; ölçülebilir hesaplar dışında da var olan hayal dünyamızın hayal için akıl etmediği-edemediği göksel cisimlerin tasviri… bazen üzerinde çakılı kaldığımız, aşına aşına altındakini gizleme ödevinden olmuş astara dönen meseleler mide bulantısına varıncaya dek başımızı döndürür. Titizlik ile baş dönmesi arasındaki ilinti bu başın tımar edilmesi noktasında değilse nerededir?
Medet diye tutunduğumuz maddi-manevi dalların tohumunu şikayetten edinmiş olmamız ertelenmiş ve erteleniyor olmamızın diğer adı değilse nedir? Ben söyleyim; değilse, avunmak bilmeyen ve sürekli avunmak isteyen; avunmak adına “ben seni avuturum”a talip olandan her şeyi isteyen, bu manada verilen her şeyden bir sonraki isteğini elde edebilmek için razı olan, kaz gelecek yerden deve esirgemeyen (çünkü amacı kazdır) ve böylece pek mütevazi görünen! Ama tevazuu hırs ve menfaat adına olan, kör olan, sağır olan, giderek dilsiz olan insanın avuntusu için kurulan hakikat görünümlü sanallıktır. Elimizin işlemediğini bile fark etmemize engel olan bağın adıdır şikayet ve görünümlerinden sadece biridir ünlem cümleleri.
Neye niyet neye kısmet. Dendi dilin döndüğünce denmesi icabeden. Gayrı bize ar size selamet.