"Enter"a basıp içeriğe geçin

“İdare ile Öğretmen Arasında Güven Köprüsü”

“Birlikte Güçlenen Eğitim Ailesi”Okul İdaresi ve Öğretmen”

Sevgili Meslektaşım,

Öğretmenlik yolculuğuna adım attığın bu heyecan verici zaman diliminde, okul idaresiyle olan ilişkinin önemi büyük.

İdareciliği emir makamı olarak değil de ortak iş yapma adresi gibi gören idarecilerle çalışmanız işinize ve mesleğinize olan ilgiyi arttıracaktır. İdare, senin destekçin, rehberin ve güvenilir bir dayanak noktan olacak.

Bu süreçte, idareyle olan iletişiminde şeffaf, samimi ve etkili bir iletişim kurman önemlidir. İdarecinin açığını aramakla, dedikodusunu yapmakla yol alamazsınız ki bu süreç doğru bir süreç olmayacaktır.

Şu alemde hangimizin kusuru yok ki? İdarecinin öğretmenin kusuru olmasın! İyi olana, güzel olana, olumlu olana bakmak hepimizin hayrına olacaktır.

İlk olarak, dürüstlüğü ve açıklığı ön planda tutmalısın. İdareyle olan ilişkilerinde karşılıklı güvene dayalı bir iletişim kurarak, herhangi bir sorunla karşılaştığında veya bir ihtiyacın olduğunda cesurca paylaşabilirsin. Bir araya geldiğinizde, kendini rahat hisset ve duygularını ifade etmekten çekinme.

Unutma ki, senin başarın, okulun başarısıdır. Yani dedikodularla, orada burada, onunla bununla söylenerek zaman harcama!

Birilerinin eksiğini, hatasını, sırrını ifşa etmekle sen de başarılı olamazsın. Niyetini, hayalini yapmak istediğini, hissettiklerini, fikirlerini ilk ağızdan doğrudan muhatabınla paylaş; paylaş ki sorunlar kolayca çözülsün.

Profesyonellik ve saygı, ilişkinin temel taşlarıdır.

İdareyle olan her iletişimde, nazik, anlayışlı ve olumlu bir tavır sergilemelisin. Sorunları çözmek için birlikte çalışırken, karşılıklı anlayış ve saygının her zaman önemli olduğunu unutma.

Küçük jestlerle, birbirinize karşı ne kadar değerli olduğunuzu gösterin.Bu estleri hem idareye mm de diğer meslektaşlarına karşı yapmalısın-yapmalıyız. “Selâm verdim rüşvet değildir deyü almadılar.” sözünü unutun. Selam verin; kesinlikle rüşvet olarak değerlendirilmeyecektir.

Yeter ki siz samimi bir tebessümle selam verin. Samimiyetle ve tebessümle verilen bir selamın nice kapıları açtığını göreceksiniz.

Birlikte çalışmanın ve destek almanın gücünü keşfet.En azından keşfetmek için çabala. Her işi tek başına yapmaya çalışma. Sizin çok güzel, iyi bir fikriniz, hayaliniz, projeniz, etkinliğiniz olabilir ancak bazen sizin tahmin edemeyeceğiniz engeller vardır. İdarenin tecrübesiyle sabit konulardır bunlar. Çünkü idare daha önce ona benzer birçok sorunla, projeyle,etkinlikle karşılaşmıştır.Siz onları bilemezsiniz, o yüzden fikirlerinizi henüz plan aşamasındayken idareyle paylaşın. Paylaşın ki uygulama aşamasında sürprizlerle karşılaşmayın.İdarenin tecrübesini kullanın.

 İdare sadece sorunları çözmek için değil, aynı zamanda başarıları kutlamak ve desteklemek için de size yön gösterecektir. Sınıfında başarı gösteren bir öğrenciyle ilgili bir övgü aldığında veya öğrenciler arasında olumlu bir ortam oluşturduğunda, idareye bunu mutlaka bildir.

Birbirinizi destekleyerek, daha güçlü ve etkili bir ekip oluşturabilirsiniz.

Eğitime, hayata, derse dair iyi olan ne varsa onları da paylaş.

İdare kanalıyla hem diğer öğretmenlere hem velilere hem de öğrencilere bu güzel ve etkili örnekler ulaşmış olur. İyi olan bir paylaşım önce dilden dile sonra da gönülden gönüle yol olur.Elbette bu güzelliklerden rahatsız olanlar da olacaktır. Onlara da zaman tanı. Niyetinin iyi olduğunu ona karşı rakip değil; dost olduğunu zamanla anlayacaktır.

Neye ihtiyacın varsa, derdin, paylaşacağın her neyse açıkça ifade etmekten çekinme. Açıkça derken belirli bir üslup tarzını koruyarak bunu yapmalısın. İdareyle olan iletişiminde, güncel ihtiyaçlarını belirlemek ve bunları net bir şekilde ifade etmek önemlidir. Çalıyı dolanmadan üsluba dikkat ederek doğrudan söyleyin.

Teknolojik ekipman, çeşitli araç gereç, şu, bu eksikliği yaşıyorsan veya öğrenci davranışları konusunda yardıma ihtiyacın varsa, bu ihtiyaçları cesurca dile getir. Birlikte çalışarak, çözümler bulabilir ve sorunları aşabilirsiniz.

Yani öğrenciler zaman zaman yanlış yapacaklar, hedeflediğin dersi, projeyi, etkinliği yapmakta zorlanacaksın hatta yapamayacaksın. Bunların gayet normal olduğunu unutma! Hemen, ben başaramıyorum, düşüncesine kapılma!

Soru sormaktan çekinme, çünkü her soru bir anahtar gibidir mutlaka bir kapıyı açacaktır. İdareyle iletişim kurarken, her zaman anlamadığın konuları sormaktan çekinme.

Öğretmenlik kariyerinin başında her şeyi bilmene gerek yok. Zaten hiçbirimizin böyle bir yeteneği de yok. Bilgi almak veya anlamadığın konuları açıklığa kavuşturmak için rahatlıkla sorular sorabilirsin. Bunu da sorarsam garip karşılanırım, diye düşünme!

Sözün özü, idareyle olan ilişkin, başarılı bir öğretmenlik kariyerinin temelini oluşturur. Temel sağlam olmalı ki üzerine yeni bir yapı inşa edebilelim.

Açık, dürüst, profesyonel ve saygılı bir iletişim kurarak, iş birliği içinde çalışarak ve ihtiyaçlarını net bir şekilde ifade ederek, bu ilişkiyi güçlendirebilirsin. Unutma ki, sen ve idare bir ekipsiniz ve birlikte çalışarak, öğrencileriniz için daha iyi bir eğitim ortamı oluşturacaksınız.

Okul idaresi tüm öğretmenlere, özellikle de yeni bir öğretmene karşı şunları yapabilir:

Samimi bir karşılama olursa iletişim sağlıklı başlar ve devam eder.

“Hocam hoş geldiniz.”

“Nasılsınız?” ifadeleri ortamı ve gönülleri yumuşatabilir.O yüzden idare bunları yapmalı.

Yeni öğretmene, okulun rutinleri, hedefleri ve imkanları hakkında bilgiler verilmeli.

İlk zamanlar desteğe yardıma ihtiyacı olup olmadığı sorulmalı. Sorunun devamında öğretmeni motive edecek sözler söylenirse trafik kolayca açılacaktır.

Öğretmeninin özgüvenini zedeleyecek baskı unsurları giderilmeli. Verilen bir görevde yanına tecrübeli bir öğretmeni de ilave etmek gibi. Sürekli eleştiri yapmak, yeni öğretmenin heyecanını mesleğe olan ilgisini azaltabilir. Elbette ki yapıcı eleştiri her daim olmalı, olacaktır.

Değerli Meslektaşım,

Siz de yeni öğretmen ya da eski öğretmen olarak bütün bu iletişime destek vermelisiniz. Her şeyi bilemeyeceğini, idareye danışman gerektiğini, birlikte bir şeyler yapma konusunda istekli olduğunu göstermelisin.

Dedikodu, söylenme ve sürekli şikâyet yerine neyi, nasıl çözerim? demelisin. Bu niyetle yol almalısın.

Sonuç olarak, tavsiyelere, fikirlere kulak vermelisin. Açık iletişim, anlayış ve destek, başarılı bir öğretmenliğin temelini oluşturacaktır.