"Enter"a basıp içeriğe geçin

Herkes Aslansa Ceylan Kim?

(Veli Toplantıları Nasıl Olmalı?) -2

Öğrencinin akademik performansı veya sınıftaki davranışları hakkında birkaç kayda değer ifadenin söylenmesi önemlidir. İki yönlü bilgi akışı gerçekleşir. Akademik performans için evde neler yaptığını da öğrenmiş olursunuz. Okuldaki ve evdeki akademik performans uyumlu olmalı.

Okul ve öğretmen veli ve öğrenci ile yıl boyunca iletişim halinde olacaktır. “Sorular, endişeler, yeni fikirler, kurslar, kitaplar, toplantılar, sınavlar, başka başka ders etkinlikleri, arkadaş ilişkileri, ödevler…” derken bu sayı bir hayli fazla.

Bütün bunlar için de iletişim halinde olmak önemlidir. İletişim yolları kapalı olursa sorunlar kangren haline dönüşebilir. İki taraf da iletişime açık olmalı ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşmalıdır. Karşılıklı suçlamanın ne öğrenciye ne okula ne veliye ne de öğretmene bir katkısı olmayacaktır.

Velileri eğitime dair bazı konular hakkında bilgilendirmek zaman zaman seminerler düzenlemek gerekebilir. Öğrenciye daha çok yararlı olmanın yolarından biri de velinin bu konularda duyarlı olmasıdır.

Öğrenmeye, konuşmaya, okumaya, okutmaya, yeni fikirlere açık olan velileri yönlendirmek ve dolayısıyla öğrenciye ulaşmak ve belli sorumlulukları yüklemek daha kolay olacaktır.

Veli öğrencisini tanıdığında öğrencisinin kapasitesini, sınırlarını, algısını, ilgisini kabullendiğinde işler çok daha kolay olacaktır.

Öbür türlüsü şöyle oluyor:

Her veli kendi öğrencisini doğadaki en hızlı koşan aslan gibi düşünüyor. Beklentileri de ona göre oluyor.

Halbuki doğada yakalanması gereken bir de ceylan vardır, daha zayıf aslanlar vardır, çok hızlı koşan ceylanlar ve tavşanlar da vardır.

Kısacası bazı veliler, ağaca tırmanan balık, suda balık gibi yüzen bir fil ve aslanlar kadar hızlı koşan kualalar istiyor.

İstiyor da bu mümkün mü?

Elbette ki mümkün değil.

“Her çocuğun kendine göre iyi yanları elbette ki vardır. Bütün mesele bu iyi yanları keşfetmek ve o doğrultuda mücadele vermektir.

Çocuğun aldığı not biraz düşükse hemen,

“Hocam bu çocuk neden böyle, nasıl yapacağız, nasıl yükselteceğiz bu notları?” sorusu soruluyor. Halbuki bunun yerine;

“Hocam, nasıl çalışalım, çocuğu kapasitesine ve ilgi alanına göre nasıl yönlendirelim, neler yaptıralım?” sorusu sorulursa daha sağlıklı olabilir.

Çocuğun düşük not almasından ziyade şu sorgulanmalı:

“Dersi dinledi mi, dinleyebiliyor mu?

Gerekli tekrarları yaptı mı?

Defterleri düzenli mi?

Haftalık, aylık yapması gerekenleri yapıyor mu?

Ödevlerini yapıyor mu?” vb.

Cevap evet, ise düşük alması kesinlikle problem değil.

Toplantılarda velilere, okulun vizyonu, misyonu, eğitim anlayışı, hedefleri, işleyişi, eğitim kadrosu, okulun sosyal ve kültürel faaliyetleri, gezileri, ders saatleri, kendine has uygulamaları, fiziki imkanları hakkında bilgi verilmelidir.

Bu bilgiler, velilerin okul hakkında daha iyi bilgi sahibi olmalarını ve okulla daha fazla iletişim kurabilmelerini sağlar. Aidiyetlerini, iletişimlerini, öğrenciye ve okula dair yapacaklarını daha iyi anlamasını sağlar ve bu konuları zihinlerde pekiştirir.

Sorunları birlikte çözmeye gayret edersek ve problemlere her daim çözüm odaklı yaklaşırsak işler kolaylaşır. Veli de öğrenci de öğretmen de rahat eder. Öğrencinin sosyal ve duygusal gelişimi de en az akademik başarıları kadar önemlidir. Akademik başarılarından daha önemli olduğu zamanlar da vardır.

Kendisini duygusal anlamda ve sosyal anlamda zayıf, yetersiz ve dışlanmış hisseden bir öğrencinin; akademik anlamda göstereceği başarı onu pek de mutlu etmeyecektir.

Tam da bu noktada sınıf öğretmenlerinin ve rehberlik birimlerinin vereceği destek veli ve öğrenci için hayati önem taşıyacaktır.

Bu bilgiler, velilerin okulla daha fazla iş birliği yapmalarını ve öğrencilerin eğitimine daha fazla katkıda bulunmalarını sağlar.

Veli toplantılarında velilere söylenecek konular belirlenirken bu konular da dikkate alınmalıdır.  

Katılımcıların ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Veli toplantılarına farklı eğitim seviyelerine, sosyoekonomik statüye ve kültürel arka plana göre planlama yapılmalıdır. Toplantıda söylenecek konular, öğrencinin ve velinin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.

Sade ve anlaşılır bir dilde olmalıdır. Teknik, karışık, derinlemesine terimler mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Bu sade ve anlaşılır dil, katılımcıların dikkatini çekecek ve bilgilerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Veli toplantılarının etkili bir şekilde geçmesi için, toplantının öncesinde okul idaresi ve öğretmenler tarafından hazırlık yapılması önemlidir. Toplantının amacının belirlenmesi, katılımcıların belirlenmesi, toplantının gündeminin hazırlanması ve toplantının nasıl geçeceği konusunda bir plan yapılması, toplantının etkili geçmesi için yardımcı olacaktır.

Veliler de hazırlıklı gelirse öğrencinin ödev durumu, sorumlulukları, iyileştirmeye açık yanları, sevdiği etkinlikler, dersler, öğretmenler vb.- toplantı kısa zamanda ve verimli bir şekilde geçecek ve somut bilgilerle taçlandırılmış olacaktır.

Veli toplantıları velinin öğrenci hakkında aldığı geri bildirimleri kabullenmesiyle ve alacağı tedbirlerle çözüme gitme yollarından birisidir. Belki de en önemlisidir.

Toplantı açık arama, suçlama, kabullenmeme üzerine inşa edilirse daha en başından anlamsız bir toplantı olacaktır.

“Niyet hayır, akıbet hayır!” anlayışıyla tesis edilen bir veli toplantısında en az bir adım ileriye gidilecektir, vesselam!