Okulları açıldığı, okul koridorlarının öğrenci cıvıltısıyla dolup taştığı ilk haftanın sonlarında dersine girdiğiniz sınıflara birer kâğıt dağıtın ve sizinle ilgili düşüncelerini yazmalarını isteyin. En ilginç bakış açılarının ortaya çıktığını göreceksiniz. Öğretmen olarak hiç aklınıza gelmeyen orijinal fikirler ve eleştirilerle baş başa kalacaksınız.
O küçük, kargacık burgacık, yazım noktalama hataları ile dolu satırlar öğretmenliğinizi bir adım ileriye götürecektir. Yeter ki eleştiriye açık, gelişime gönüllü, hatalarını kabul edebilen birisi olun.
Yıllardır bu uygulamayı girdiğim sınıflarda yapan biri olarak çok şey öğrendim.
Sadece okulun açıldığı ilk hafta yapmadım. Dönem sonlarında, öğretmenler gününde ve bunların dışındaki farklı zamanlarda da zaman zaman bu etkinliği yaptırdım. Her defasında farklı bakış açılarına şahit oldum.
- “Hocam, ilk dersinizde sesinizi yükseltmiştiniz, ben o gün çok korktum! Sonra sizi tanıdıkça korkum azaldı ve sevmeye başladım.
- “Şaka yapmanıza bayılıyorum!”
- “Hocam, bana bir ödül vermiştiniz. O gün çok mutlu olmuştum.”
- “Bana bir kâğıt verdiniz ve bu kâğıdı kaybetme, dönem sonu getir.” demiştiniz.
- “ İşte, o kâğıdı getirdim!”
- “Hocam hal hatır soruyorsunuz ya! Ben o anları çok seviyorum.
- “Hocam, yazılı da verdiğiniz süre yetmiyor.”
- “Hocam, teneffüsler daha uzun olsa nasıl olur?”
- “Ödevleri azaltsanız bazen çok yoruluyoruz.”
- “Derste yaptığımız ikram günleri uygulaması çok güzel, bun devam edelim, hocam!” gibi hem eleştiri hem beğeni cümlelerini okuyabilirsiniz.
Hem eksikleri hem de güzellikleri görme fırsatını yakalamış oluyorsunuz.
Bir öğretmenin kendisi hakkında olumlu ve olumsuz eleştirilere yer verdiği bir etkinlik yapması, onun için hem kişisel hem de profesyonel açıdan oldukça faydalı olabilir. Bu etkinlik sayesinde öğretmen, öğrencilerinin kendisi hakkındaki düşüncelerini ve duygularını öğrenebilir. Bu da öğretmenin kendini daha iyi tanımasına, güçlü ve zayıf yönlerini fark etmesine yardımcı olur.
Ayrıca, öğretmen bu eleştirileri değerlendirerek kendisini geliştirmek için gerekli adımlar atabilir. Her insanın kendisini yenilemeye, çağın gerektirdiği yeniliğe ayak uydurmaya ihtiyacı varken öğretmenin bu değişime daha çok ihtiyacı vardır.
Öğrenciler, öğretmen hakkında olumlu ve olumsuz olarak çeşitli şeyler yazabilirler. Yukarıda bir kısmına değindiğimiz örneklere ilave yapalım. Etkili ders anlatımı, öğrencilerine karşı ilgisi ve desteği, sınıf yönetimi becerisi, öğrenciye özel değerlendirme ve destekler yapması gibi konular yer alabilir.
Olumsuz eleştirilerde ise öğretmenin verdiği dersin anlaşılamaması, sınıfın disiplini, ödev ve sınavlardaki olumsuzluklar, verilen ödevlerin kontrol edilmemesi, öğrenciler arasında çok bariz ayrım yayılması, evdeki kişisel problemlerin sınıfa taşınması gibi öğretmeni ve idareyi zora sokacak konular yer alabilir.
Kaliteli, yapıcı güzel eleştiriler öğretmenin kendini iyi hissetmesini ve motivasyonunu artırır. Bu da öğretmenin daha iyi bir öğretmen olmasına katkıda bulunur. Olumsuz eleştirilerin gelmesi durumunda ise öğretmen, öğrencilerinin görüşlerini dikkate alarak kendini geliştirme fırsatı bulur. Bu da öğrencilerini daha iyi anlayabilmesine ve onlara daha iyi bir eğitim vermesine yardımcı olur.
Öğrenciler, öğretmeni; öğretmen de öğrencileri daha yakından tanıma fırsatı bulacağı için daha açık ve samimi bir iletişim kanalı oluşacaktır.
Arada bir bizzat öğretmen tarafından yapılacak olan bu küçük yazma etkinliği;
- Öğretmenin kişisel ve mesleki gelişimine katkıda bulunabilir.
- Öğrencilere de kendi görüşlerini ifade etme ve öğretmenleriyle daha açık iletişim kurma fırsatı tanır.
- Öğrencilerin derse katılımını artırabilir ve öğrenme sürecini daha keyifli hale getirebilir.
- Empati kurma yeteneğini geliştirir ve sınıf ortamında olumlu bir atmosfer oluşturabilir.
- Açık iletişim kurulduğu için sorulara verilen samimi cevaplar karşıda daha tesirli hale gelebilir.
- Öğrencilerin konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
- Öğretmen, ders içeriğini daha etkili hale getirmesine yardımcı olur.
- Derse ve öğretmene karşı ilgisizliği azaltabilir.
- Derse olan katkıyı olumlu yönde etkileyebilir.
Bu olumlu ve olumsuz eleştirilerle başa çıkmak, öğretmene hem güçlü yönlerini geliştirme hem de zayıf yönlerini düzeltme fırsatı sunar. Olumsuz eleştiriler, öğretmene kişisel olarak değil, profesyonel gelişimi için bir geri bildirim aracı olarak algılanmalıdır.
Bu şekilde, öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişim güçlenir ve eğitim ortamı daha verimli hale gelir. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Sözün özü, bu etkinlik, öğretmenin samimiyetini, anlayışını, motive edici yaklaşımını, derslerini ilgi çekici kılma yeteneğini, doğal hallerini, küçük ve özel farklılıkları görebilmesini, kişisel dokunuşları daha çok ve sık sık yapma ve anlattıklarını karşıya aktarma yeteneğini ve öğrenciye bireysel ilgi gösterme kapasitesini yukarıya taşıyabilir.
Küçük küçük biriken ve alınan bu eleştiriler, birçok eksikliği ve olumsuzluğu daha en başından yok edecektir. Yapana da yapılana da yeni kapılar aralayacak ve iletişimi Antep baklavası tadına taşıyacaktır vesselam!
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, tenkit edin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin. (Şeyh Şadi Şirazi)
Yazmayı seven biri. Okumak yazmayı; yazmak okumayı geliştirir. Yazdıkça ve okudukça dünyanın daha da iyi olacağına inanan birisi. Ayrıntıların önemli olduğunu fark etmeye gayret eden birisi. Güller diyarının bir kazasında dünyaya gelen yazarımız evli ve iki çocuk babasıdır. Öğretmenlik hayatına devam etmektedir. Eğitime, teknoljiye, kitaba, okumaya, okutmaya ve hayata dair yazılar kaleme alma gayretindedir.