"Enter"a basıp içeriğe geçin

Türk Nedir?

Sevgili okurlar, geçtiğimiz günlerde İyi Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun bir televizyon kanalında Türklük tanımı yapmıştı. Alkol kullanmayan, domuz eti yemeyen, müslüman ana babadan dünyaya gelen, doğduğunda kulağına ezan okunan-kamet getirilen kişinin Türk olduğunu söylemişti. Ölçtüm, biçtim, düşündüm ve bu tanımda akla ve mantığa uygun bir tane doğru laf bulamadım. İnanın neremle güleceğimi şaşırdım. Artık burada Yavuz Bey’in cahilliğine mi üzülsem, ettiği lafın komikliğine mi gülsem diye düşünür oldum.

Cahillik kötü bir şey değildir, yeter ki bunu telafi etmek istesin. Yavuz Ağıralioğlu çok merak eder de ‘‘Türk nedir?’’ diye bir araştırmanın peşine düşürse diye basitçe söyleyelim. Türk tarihi bazı dönemlere ayrılır. Bunlardan biri İslamiyetin kabulünden önceki Türkler; diğeri İslamiyete geçişten sonraki Türkler.

Ağıralioğlu’nun sözlerinden yola çıkarak açıklamaya devam edelim. Bugün halen daha ‘‘haklı bir övünç kaynağı olarak’’ Metehan’ın ordudaki onlu sistemi kurmasından ve bunun günümüz modern ordularına ilham olmasıdan bahsederiz. Kara Kuvvetlerimizin kuruluş tarihi olarak Metehan’ın tahta geçiş tarihi M.Ö. 209’u referans alır, ordumuzun çok eski bir tarihi olduğu için övünürüz. Ancak Metehan’ın kulağına ezan okunmadı, Müslüman ana-babadan dünyaya gelmedi ve Yavuz Ağıralioğlu’nun tanımlamasına göre Türk olmuyor.

Papa Eftim… Hepiniz kendisini tanırsınız. Atatürk, kendisi hakkında ‘‘ Bu memlekete bir ordu kadar hizmet etmiştir.’’ demiştir ve bu söz Papa Eftim’in mezarında da yazar. Papa Eftim anlaşılacağı üzere Müslüman değil ve Yavuz Ağıralioğlu’nun tanımlamasına göre Türk olmuyor.

Anayasamızda da yazdığı gibi; Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür. Yavuz Ağıralioğlu’nu Türk tarihine yaptığı bu saygısızlıktan dolayı en şiddetli tabirlerle kınıyorum ve ivedilikle bir Türk tarihi kitabı alıp okumasını tavsiye ediyorum. Gerçi bunu cehaletinden mi söyledi yoksa bir niyeti var da onu mu dillendirmeye çalıştı? Bilmiyoruz.

Eğer bu bir görüşse, milliyetçi-seküler bir parti olduğunu iddia eden İyi Parti’de böyle insanların ne işi var? Yusuf Halaçoğlu gibi tarihçileri küstürüp, Yavuz Ağıralioğlu gibi parti ideolojisine ters düşen kişilerin, partide yer edinmesiyle İyi Parti büyük bir hatanın eşiğindedir. CHP , nasıl ki kurucu-kemalist ve Atatürk Devrimleri’nin çizgisinden uzaklaşıp; Sezgin Tanrıkulu, Canan Kaftancıoğlu gibi saçma sapan insanların partisi haline geldiyse, İyi Parti’nin de bu duruma düşmesi içten bile değildir.

Son olarak, kimse bir taraflarından yeni bir Türklük modeli uydurup toplumu da o kalıba sokmaya çalışmasın. Türk’ün ne olduğunu, kim olduğunu binlerce senedir tarih kitapları yazmıştır. Günübirlik siyasilerin boşboğazlığı Türklüğe hiçbir zaman yön veremeyecektir, bunu bilmelerinde de fayda görüyorum.