"Enter"a basıp içeriğe geçin

Eğitim ve Teknolojik Fabl “Şifre Çözücü Fare ve Zamanın Sırrı”

Gilindirekirpi mağarasına yakın derin bir kuyunun dibinde yaşayan, zeki bir fare varmış. Adı Şifre Çözücü’ymüş.

O, sadece peynirle değil, karmaşık şifrelerle de beslenirmiş. Şifreler onun hayatına yön veren en önemli maddelerden biriymiş. Bir gün, hocası ona çok zor bir ödev vermiş. Eski bir haritadaki gizli hazinenin yerini bulmakmış görevi.

Şifre Çözücü fare, haritayı alır almaz gözlerini kocaman açmış.O güne kadar şifre ve sembollerle ilgili ne öğrenmişse aklına getirmiş. Kriptoloji kursunda öğrendiklerini hayata geçirme zamanıymış artık. Harita, eski ve yıpranmış, üzerinde tuhaf semboller ve sayılar varmış. Fare, hemen bilgisayarı başına geçmiş, haritayı taramış, ama bir sonuç alamamış. Haritanın bir köşesinde küçük bir not varmış: “Hazinenin sırrı, zamanın akışında ve altın oranında gizlidir.”

Fare, bu notu görünce şaşırmış.

Altın oran mı?

Bu ne demekti?

Tam o sırada, odasında eski bir saat görmüş. Saat, tik tak diye ses çıkarırken, üzerinde Fibonacci dizisiyle ilgili bazı işaretler varmış. Fare, Fibonacci dizisinin altın oranla ilişkisini hatırlamış. Hemen bilgisayarına dönüp, haritadaki sayıları Fibonacci dizisine göre yeniden düzenlemiş.

Sonunda, saatin ibreleri tam 12’yi gösterdiğinde, oda birden kararmış. Ve sonra… Şifre Çözücü fare kendini eski bir kütüphanede bulmuş. Raflarda tozlu kitaplar, duvarlarda eski haritalar varmış. Fare, kitapların arasından eski bir defter bulmuş. Defterin sayfalarında, haritadaki sembollerin karşılığı olan kelimeler ve bir şifre yazıyormuş. Şifreyi çözmek için, haritadaki sayıları kullanarak basit bir şifreleme yöntemi olan Sezar şifresini çözmüş.

Sevinçle geleceğe dönmek için saatin ibrelerini çevirmeye başlamış. Ama birden, saat durmuş. Fare paniklemiş.

Acaba geçmişte kalacak mıydı?

Tam o sırada, bir ses duymuş. “Sakin ol, küçük fare. Zaman her zaman yolunu bulur.” diye bir ses. Fare etrafına bakınmış ama kimseyi görememiş.

Sonra aniden, elinde bir kalem ve kağıtla uyandığını görmüş. Rüya mı görmüştü? Yoksa gerçekten geçmişe mi gitmişti? Bilmiyordu ama bir şey kesindi: O ödevi çözmüştü. Ödevi yatığı için ve şifreyi çözdüğü için mutluydu. Ve bu ödevi çözmek için çok uğraşmıştı.

Artık ödevlerin önemini ve şifrelerin gizemli dünyasını daha iyi anlıyordu. Büyük dedesinin de bir şifre çözücü olması onun mesleğini belirleyen etkenlerden biriydi.

Peki, acaba Şifre Çözücü fare, bu macerasında gerçekten geçmişe mi gitmişti, yoksa sadece çok yoğun bir rüya mı görmüştü? Ve altın oran, zamanın akışı ile nasıl bir bağlantıya sahip olabilir?

Bu fabl size ne düşündürüyor?

Sizce zaman yolculuğu mümkün mü?

Şifreler gerçekte de hayatımıza yön verebilir mi? Fibonacci dizisi nedir, Sezar şifresi nedir?

Nerelerde şifre kullanıyorsunuz?

Şifre Çözücü fare bütün bu soruların cevabını da biliyordu.