Geçmiş yıllardaki tribünleri görüyoruz tıklım tıklım. Sadece İstanbul’da değil, Anadolu’nun her stadyumu dolu. Üstelik fiziki şartlar şimdikinden çok daha kötü olmasına rağmen. Şimdi futbol stadyumlarımız neden boş bunun nedenlerine bakalım.
a-) Passolig
Passolig’e 14 Nisan 2014’te geçtik. Passolig ile birlikte kağıt bilet devri kapandı. Passolig’in kağıt biletlere göre bir çok faydası olabilir. Biz Türk Milleti olarak üşengeç milletiz. Passolig kart sahibi olmak kolay olsa da bunu uğraşı olarak gören bir çok futbolsever olduğunu düşünüyorum.
b-) Bilet fiyatları
Bilet fiyatlarına Anadolu’daki stadyumlar için pahalı demek yanlış olur. 1 liraya biletlerin satıldığı stadyumları biliyoruz. Kayseri’de gelen seyircilere sandviç ikram edileceğini bile duymuştuk.
İstanbul takımları için durum farklı. Ülkemizin şartları belli. Üç büyüklerin bilet fiyatları daha uygun olmalı.
c-) Stadyumların şehir dışında olması
Eski, köhne stadyumların yerini artık daha modern stadyumlar aldı. Ancak bu stadyumlar genelde şehir dışına inşa edildi. Ulaşım imkanı olsa da stadyumlar uzak olduğu için gidilmiyor.
d-) Gündüz maçları
Yayıncı kuruluşu elbette düşünmek gerekir. Fakat yayıncı kuruluşu düşüneceğiz derken insanlar stadyumlara gitmez oldu. Gündüz maçlarının İstanbul’da şart olduğu aşikar. İnsanlar evlerine gece birde ikide gitmek istemiyor.
e-) Sıkıcı maçlar
Futbol kulüplerimizin uzun vadeli plan yapmamaları, buna bağlı olarak futbol antrenörlerimizin işlerine son verilme korkusu, oyundan çok skoru düşünmelerine sebep oluyor. Bu da sıkıcı futbolun ortaya çıkmasının en büyük sebebi.
Stadyumlarımızın boş olması biz futbolseverlerin içini acıtan bir durum. Spor Bakanı her işi biz yapamayız diyor. TFF Başkanı kendisine Türk futbolunun sorunları sorulunca, kulüpler bir aya gelirse, hep birlikte olursak, ortak karar alırlarsa gibi cevaplar veriyor. Kulüp yöneticileri ise vakitlerini kısır tartışmalarla, batan kulüpleri iyice batırmakla meşgul. Bu sorunları kim ya da kimler düzeltecek doğrusu merak ediyorum.