Türkiye basın tarihinin en üretken, en akıllı, en analitik olan gazetecilerden biriydi. 27 yıl önce bugün, bir pazar günü, bir hasta ziyareti için çıktığı evinin önündeki otomobiline konulan bombayla acımasızca katledilmişti. Uğur Mumcu’nun 51 yaşındayken katledildiği saldırıda tetikçi olarak kullanılan isimlerin bazıları yakalandı, kimileri yargılandı, kimileri mahkûm edildi, ancak cinayetin arkasında hangi güçlerin bulunduğu bugüne kadar bütün boyutlarıyla nedendir bilinmez ama aydınlatılamadı. O zamanın polislerinin kimlerden olduğunu çok iyi biliriz. Birçok izlediğim videoda adeta delilleri yok edercesine bir temizlik yapıldığını söylerlerdi. Cımbızla toplanması gereken deliller bir çalı süpürgesiyle süpürüldü! Hiçbir temizlik bu kadar çirkin bir iz bırakmamıştır herhalde.
Uğur Mumcu, her konuda yazardı..her konuda derken, bugün herhangi bir gazeteyi alıp baktığınızda göremeyeceğiniz her konuda.. o günlerde devletin, medyanın, halkın bakmasını istemediği her yere halk adına bakardı, incelerdi, araştırırdı. Darbeler mi?,Tarikatlar mı?, Kürtler mi?, Mafya mı?, Pkk mı?… Hepsine Uğur Mumcu bakardı…bugün kim bakıyor? Libya’ya, Kuzey Irak’a, Suriye’ye ?… Bu konuların üstüne gidebilecek 1 tane cesur gazeteci var mı Türkiye’de? Halkına karşı, T.C vatandaşı kimliğine duyduğu sorumluğunun yarısını duyan var mı? Günümüzde gazeteciler diye adlandırdığımız kişiler ya kalemini kiralıyor, ya da satıyor.
Melek gibi bir adam diyebileceğimiz ama yeri geldiğinde en sert gazeteciydi. Çünkü bir şey söyleyecekse onu en kısa, en net, en bilimsel, en objektif şekilde söylerdi. Ve söylediği her cümleler mutlaka birilerini rahatsız ederdi. Her söylediği cümlenin arkasında her ihtimale karşı bir belge bulundururdu, kendisi zaten yalan nedir bilmezdi de; Uğur Mumcu’yu yalanlamak da imkansızdı. Uğur Mumcu yazdıysa doğruydu ve belgesi vardı. Bugün bile herhangi bir videosunu açıp izlerseniz neler demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.
O dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Uğur Mumcu’nun eşini ziyaret edip dediler ki “bu cinayeti çözmek devletin namus borcudur”. Devlet o günden bugüne namus borcunu hâlâ ödemedi. Diyeceklerim bu kadar.
Işıklar içinde uyu Uğur Mumcu seni unutmayacağız.