"Enter"a basıp içeriğe geçin

Doğu Guta

Osmanlı dönemine baktığımız zaman Ortadoğu coğrafyasının bugüne nispeten çok daha iyi bir durumda olduğunu görüyoruz. Osmanlı Devleti yıkıldıktan sonra bölge bir türlü istikrar yakalayamadı. Dış güçler bölgedeki sorunları çözebilmek için müdahalelerde bulundu ve süreci daha kötü yerlere getirdiler. Ortadoğu coğrafyasında yıllardan beri kan, gözyaşı ve çatışmalar eksik olmadı.

Ortadoğu coğrafyasında bulunan devletlerin istikrar yakalayamamasının en büyük nedeni doğru yönetilmemesinden kaynaklanıyor. Ortadoğu’daki devletlere baktığımız zaman bazı devletlerin bir bölümünün diktatör rejimler (tek adam) tarafından bir bölümünün de aile yönetimi tarafından yönetilmesi istikrarsızlığı oluşturan en önemli faktörlerin başında geliyor.

Ortadoğu coğrafyasındaki, istikrarsız devletlerin başında Suriye gelmektedir. Suriye’nin tarihine baktığımız zaman bağımsızlığına kavuştuğu 1946 yılından bu yana, tek adamlık ve aile yönetimi ile yönetilmektedir.

***

Suriye Halkı tek adam rejimine-aile yönetimine-iktidar yapılanmasına karşı 2011 yılında baş kaldırdı. Halk ayaklanmaları ve yürüyüşler başladı. Suriye’de yapılan halk hareketleri sonucunda, Beşar Esad’a bağlı güçlerin yapılan halk hareketlerine karşılık vermesi ile Suriye’de iç savaş çıktı. Suriye’de çıkan iç savaş diğer Arap ülkelerinde çıkan iç savaş ile oldukça faklıdır.

Suriye’de çıkan iç savaşa, Suriye’de bulunan tüm gruplar katılmış ve sorun çözülememiştir. Sorun çözülemeyince dış güçler müdahalede bulunmuş ve süreci daha kötü yerlere getirmiştir. Suriye’de çıkan iç savaş sonucunda yüz binlerce insan hayatını kaybetti ve milyonlarca insanda evinden ayrılmak zorunda kaldı.

Dış güçler, çıkan iç savaşı fırsat bilerek Suriye’ye müdahale etti ve Esad rejimi ile birlikte teröristler ile mücadele ettiklerini iddia ederek birçok katliamın altına imza attılar.

Esad rejimi yıllardan beridir yaptığı katliamlara her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. Esad rejimi ve destekçisi Rusya tarafından aylardır Doğu Guta’da insanlar katlediliyor, insani kriz yaşanıyor. Yaşananları anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor. Doğu Guta’daki durum her geçen gün daha kötüye gitmekte, hayatını kaybedenlerin sayısı artmakta.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Doğu Guta’da yaşananları “yeryüzü cehennemi” olarak tanımladı.  Bölgede yaşayan 400 bin sivil cehennemi yaşıyor.

Tüm bunlar olurken maalesef dünya katliama sessiz kalıyor. Devletler sadece açıklama\bildirim yapmak ile sınırlı kalıyorlar. Maalesef tüm bu yaşananlar ortadayken dünya Beşar Esad’a dur demiyor.

 

Twitter:         https://twitter.com/yns_1649

Instagram:   https://www.instagram.com/ynsemre4916/?hl=tr

Facebook:     https://www.facebook.com/profile.php?id=100014285734684