"Enter"a basıp içeriğe geçin

Beşar Esad: ABD Destekli Kürtler Vatan Hainidir

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “ABD destekli Kürtler vatan hainidir” çıkışı sonrası sahaya bir müdahale olur mu? Olmaz mı? Sorusu kafaları karıştırdı. Deaş sorununda sona doğru gelirken Beşar Esad’ın bu çıkışı ileriye doğru konuşulacak başlıca konulardan biri olacak. Deaş’in sona gelmesiyle birlikte Esad Rejimi Kuzey Suriye’ye PYD’nin karşısına çıkacak diyebiliriz. Türkiye’nin bu konudaki tavrı merak konusu, Türkiye’nin destek verme ihtimali vermeme ihtimalinden yüksek. Beşşar Esad’ın bu açıklamasından sonra Suriye Demokratik Güçleri (SDG) açıklama yaptı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yaptığı açıklamada “Esad’ın açıklaması, Kuzey Suriye’deki tüm bileşenlere karşıdır. Bölgedeki tüm kesimler, SDG çatısı altında savaşıyor. Bu açıklama bazı sonuçlar getirebilir, bu sebeple de açıklamayı küçük görmemek gerekiyor. Bu açıklama Türkiye’nin ve Suriye krizini uzatmak isteyen tarafların politikalarına hizmet ediyor. Eğer Suriye rejimi ya da diğer taraflar SDG ile savaşmak istiyorsa, buna hazırız.” Açıklaması yapan SDG elinde tuttuğu yerlere Esad’ın saldırı düzenleyeceği ihtimalini göz önünde tutarak askeri unsurlara takviye yaptı.

Beşar Esad’ın açıklama yapması ve Tayyip Erdoğan’ında Afrin konusunda yeni bir açıklama yapması SDG tarafından Erdoğan ve Esed’in anlaştığı iddia edildi. Yapılan açıklamada “Suriye Demokratik Güçleri’ni ihanetle suçlamak demek, onları hedef haline getirmek demektir. Bu da Suriye’yi yeni bir savaşın beklediğini ve çözüm adına yapılan tüm toplantıların da sadece zaman geçirmek anlamına geldiğini gösteriyor. Bu açıklama Erdoğan ve Esad hükümeti arasında gizli bir anlaşmanın olduğunu gösteriyor. Bu da Suriye’de yeni bir karmaşanın başlaması demektir.”

Deaş sorununda sona doğru gelirken Beşar Esad’ın bu çıkışı ileriye doğru konuşulacak başlıca konulardan biri olacak. Deaş’in sona gelmesiyle birlikte Esad Rejimi Kuzey Suriye’ye PYD’nin karşısına geçti diyebiliriz. Türkiye’nin bu konudaki tavrı merak konusu, Türkiye’nin destek verme ihtimali vermeme ihtimalinden yüksek. Beşar Esad’ın yaptığı açıklamadan anlaşılacağı gibi Deaş tehlikesi kökten bitince Kuzey Suriye’de oluşan koridora Beşar Esad tarafından bir müdahale edilecek.

ABD’den SDG’ya destek

ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk yaptığı açıklamada SDG’ya verilen desteğin devam edeceğini sadece yeni düzenlemelere gidileceğini açıladı.

ABD, SDG’ya verdiği desteği kesmiyor çünkü SDG’ya destek vermese sahada ABD askerleri olur, ABD bunu istememekte. Bu yüzden sahada olabilmek için SDG’ya destek vermeli. Türkiye ise bu kararları doğru bulmadığını her fırsatta dile getiriyor. Türkiye, ABD’nin destek vermemesi gerektiğini her fırsatta ABD’li yetkililere söylüyor. Türkiye’nin bu tavrı ABD’yi zor durumda bıraksa bile ABD politikasından vazgeçmemekte aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerini korumak istiyor.