"Enter"a basıp içeriğe geçin

İran’ın Şii Politikası

İran Ortadoğu bölgesinde lider olabilmek için bölgede bulunan Şii gruplara destek verip, bölgede Şiiliği yayma politikasını benimsemekte. Ortadoğu bölgesinde Irak, Suriye ve Lübnan’da Şii hâkimiyetini kaybetmemek için bölgede boy göstermektedir. İran’ın dış politikası geçmişten bu yana mezhepe dayalı olup, çıkarları doğrultusunda özellikle Irak’ta, Suriye’de ve Lübnan’da Şii grupları açık bir şekilde destekliyor.

ABD, Irak işgalinden sonra Irak’ta Şii bir hükümet kurdu. Irak’ın yarısından çoğu Şii’dir. Suriye’de Nusayriler Şii politikası izlemekte olup, İran Nusayrilere ve Nusayri\Alevi kimliği ile bilinen Beşşar Esad’a mezhep politikasından dolayısı ile destek vermektedir. Lübnan’da Şii nüfus, nüfusun yarısıdır. Son yıllara baktığımızda İran’ın destek verdiği Şii gruplar Irak’ta, Suriye’de ve Lübnan gibi Ortadoğu ülkelerinde Şii nüfusu artmaktadır.

“Müslümanlar arasında nüfus olarak %15 Şii’dir. Yüzdelik olarak baktığımızda en çok Şii nüfusa sahip ülkeler sırası ile İran, Azerbaycan, Bahreyn, Irak, Lübnan, Yemen, Kuveyt ve Pakistan’dır.” (Bknz: http://www.ozelliklerinedir.com/sii-nufusun-cok-oldugu-ulkeler-hangileridir/ )

ABD’nin Irak işgali ile Irak’ta yönetimi Şiiler ele aldı.  Nuri El-Maliki 2006 yılında başbakan oldu. Nuri El-Maliki Irak-İran savaşında İran safında yer almış. Başbakanlığı döneminde İran’a yakınlığı ile bilinen Nuri El Maliki mezhepe dayalı politika izlemiştir. Maliki İran’ın Mezhepçi politikasını kendisine yol haritası olarak gördü. İran’ın da desteği ile sekiz yıl iktidarda kaldı. Maliki bundan dört-beş gün önce ‘Irak Meclisinde Şii Koalisyonu Liderliği’ne seçildi. Özellikle Maliki’nin izlemiş olduğu mezhepçi politika bölgede kaosu arttırmıştır.

Irak’ta izlenen bu yanlış politika ile fiili olarak Irak üçe ayrıldı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yıllardan beri izlene gelen İran destekli Şii politikaya karşı bağımsızlık referandumuna gitti. Irak’ın bu denli mezhep politikası bölgesel yönetimin referanduma gitmesinin nedenlerinden birini oluşturmaktadır.

İran kesinlikte Irak’ta bir Sünni devletin kurulmasını istememektedir. Irak’ta bulunan Sünni Kürtlerin, Türkmenlerin ve Arapların statü kazanmasından yana değil bunu 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumuna karşı çıkmasıyla görmüş olduk. İran’ın referandum tarihi açıklandığında yapılan açıklamada “Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını” belirttiler.

İran’ın referanduma karşı çıkmasının en büyük nedeni kurulacak yeni devletinin Sünni devlet olmasıdır. Yazımın başında ifade ettiğim gibi İran’ın dış politikası Şiilik üzerine, bölgeyi Şiileştirme politikası var. Bunun önünde en büyük engel Irak’ta Sünni bir iktidarın olması veya Irak’ın içinden çıkan Sünni bir devlet.