"Enter"a basıp içeriğe geçin

Okullar tatile girdi, fakat eğitim devam ediyor

Cuma günü okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okumakta olan 18 milyona yakın öğrencimiz karnelerini aldılar. Öğrencilerin bazıları bir üst sınıfa geçecek bazıları okullarından mezun olacak ve yeni kurumlara kaydolacaklardır, bazıları da sınav sonuçlarına göre yeni kurumlara atanacaktır.

Umarım, öğrenciler, veliler, öğretmenler ve okul yöneticileri için başarılı ve verimli bir yıl olmuştur.

Öğrencileri karnelerinden dolayı, çevresindeki yaşıtları ve arkadaşları ile karşılaştırmaya girmeyin, öğrencinin akademik zekası kadar sosyal zekasını da takdir etmeniz gerekmektedir. İnsani davranışlarını, takdir etmekten kesinlikle vazgeçmeyin.

Okullar tatilden dolayı ara verdiklerinden, yine açık kalacaktır. Öğretmen seminerleri, öğretmen tayinleri, okul tadilatları ve daha sonra öğrenci kayıtları devam edecektir.

Okulların 2018-2019 eğitim ve öğretim yılına hazır hale getirilmeleri için yaz tatilinde okullara, maddi desteklerin verilmesi gerekmektedir. Varsa okulların harç ve borç işleri halledilmelidir.

Okullar tatile girdi diye eğitimin bittiğini düşünmeyin. Eğitim hayat boyu, formal ve informal olarak devam etmektedir.

Yeni bir eğitim yılında daha verimli olmaları için yaz tatilinde öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin bedenen, ruhen ve zihinsel olarak iyi bir şekilde dinlenmeleri ve enerji toplamaları gerekmektedir.

Tatil döneminde, öğretmenlerin ve yöneticilerin mesleki ve branş alanıyla ilgili gelişmeleri takip etmeleri, yeni bilgileri ve tecrübeleri edinmeleri ve eski bilgilerini ve tecrübelerini güncellemeleri gerekmektedir.

Veliler her zaman olduğu gibi, öğrencileri takip etmekten ve göz ardı etmekten vazgeçmemeleri gerekmektedir. Çok fazla baskı ve tehdit olmamak şartıyla orta şekerli kontrol ve takip hem öğrenci, hem aile hem de toplum için faydalıdır.

Öğrencilerin sorumsuz ve vurdumduymaz olmamaları için velilerin ev işlerinde çocuklara cinsiyet ayırt etmeden bazı sorumlulukları vermeleri ve yaptırmaları gerekmektedir.  Yaptıkları işleri takdir edin, onlara abartıya kaçmamak şartıyla iltifatlar yağdırmayı unutmayın. Bununla birlikte sportif ve sanatsal faaliyetlerin yapılması ve takip edilmesi de ayrıca tatili heyecanlı ve mutlu hale getirecektir. Bu alanlar ile ilgili güvenli, denetimli kurslara öğrencilerinizi gönderebilirsiniz. Öğrencilerin eksik olduğu alanları, yaz tatilinde takviye kurslar ile tamamlayabilirsiniz.

Çocuklarınızla sürekli konuşun, onları konuşturun; sizden utanmasınlar, çekinmesinler, korkmasınlar. Onlara yaşlarına ve cinsiyetlerine göre yaklaşın, güven verin. Çocuğunuz kahveye gidiyorsa siz de eşlik edin, maça gidiyorsa siz de gidin, sinemaya gidiyorsa siz de gidin, arkadaş çevresini tanımaya çalışın, arkadaşlarını evinize davet edin, onları daha iyi tanımaya çalışırsınız. Çocuğunuzun gerçek dünyasını merak ettiğiniz kadar sanal dünyasına da dahil olmaya çalışın. Onlara güvenmediğinizden ziyade, arkadaş olduğunuzu hissettirin.

Onlara yemek, dondurma, çay v.s ısmarladığınız gibi onların da size ısmarlamasını ve sizi bir yerlere davet etmesini sağlayın.

Aile büyüklerini, komşuları, ziyaret edin onları tanısınlar. Büyüklerden sözlü tarih geleneğini, geçmişi ve kültürü öğrensinler. Sosyal hayatta insani ilişkilerin nasıl olduğunu öğrensinler.

Doğal, tarihi ve kültürel mekanları gezdirin. İnsanı, doğayı ve mekanı tanısınlar.

Son söz: Ebeveynler çocuklarına rol model olduklarını unutmamalıdırlar. Ne ekerseniz onu biçersiniz.