"Enter"a basıp içeriğe geçin

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bu yazımızda en basit haliyle, boşanma davası nedir, boşanma davası sebepleri nelerdir, boşanma davası nerede açılır gibi sorulara cevap vereceğiz.

Günümüzde boşanma oranları artmış bulunmakta. Boşanma sebepleri oldukça detaylı olsa da hukuk, boşanmanın şahsi sebeplerine değil kanuni sebeplerine daha çok önem göstermektedir. Buradan hareketle, boşanma davasını hukuken şöyle tanımlayabiliriz ; “Boşanma davası ,karşı cinslerin birlikte hayat sürme gerekçesiyle yaptıkları evliliği kanunen sonlandırmak için açtıkları davadır.”

1. Boşanma Davası Hangi Mahkemede ve Nerede Açılır?

Boşanma davası, Aile Mahkemelerine veya Asliye Hukuk Mahkemelerine hitaben yazılacak bir dilekçe ile açılır. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Aile Mahkemesi sıfatıyla, Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Yetkili mahkemenin belirlenmesi hususu ise şöyledir ; boşanma davasında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya davadan önce eşlerin son altı aydan beri birlikte oturdukları yerleşim yeri mahkemesidir. Kanun, yetki hususunda taraflara bir seçim hakkı tanımıştır. Kanunun bu şekilde düzenlenme sebebi ise taraflara dava konusunda kolaylık sağlamaktır.

2. Boşanma Sebepleri Nelerdir?​

Boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanunu’nda tahdidi olarak sayılmıştır. Medeni Kanun’a göre boşanma sebepleri şunlardır.

1-Zina
2-Hayata kast , pek kötü ve onur kırıcı davranış
3-Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
4-Terk
5-Akıl hastalığı
6-Evlilik birliğinin sarsılması

Türk Medeni Kanunu’na göre yukardaki sebeplere dayanarak boşanma davası açılabilir. Boşanma davasında eşler, şartlara göre nafaka, maddi ve manevi tazminat isteyebilir.

3. Boşanma Davasını Açma İşlemleri Nelerdir?

İlk iki maddede  de belirttiğimiz ; boşanma sebebi , görevli ve yetkili mahkeme belirlendikten sonra açık ve öz bir anlatımla hazırlanan dilekçe, adliyeye götürülerek hukuk ön bürodaki ve veznedeki işlemler tamamlanarak harç yatırıldıktan sonra dava açılmış olacaktır.

Hazırlamış olduğumuz yazı size yol gösterecek ön bilgi niteliğindedir fakat hak kaybına uğramamak adına ve kendinizi daha adil savunma hakkına binaen mutlaka bir avukattan yardım alarak davanızı yürütmeniz sizin lehinize olacaktır.