"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kudüs

Her şey ABD Başkanı Trump’ın “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı ve Büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması kararı aldıklarını” açıklaması ile başladı. Trump’ın yapmış olduğu açıklama gündemi bir anda değiştirdi. ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük müttefiki olan İsrail yapılan açıklamadan gayet memnun. Filistin’den yapılan bu açıklamaya karşı kınama mesajı geldi. Türkiye başta olmak üzere Müslüman devletler yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

İngiliz işgalinden, İsrail’in kurulmasına ve Filistin’in işgal edilmesi süresince Kudüs ve Filistin Müslümanların en önemli sorunu haline geldi. İsrail ve ABD her fırsatta Müslümanlara karşı kin ve nefretini açığa vuruyor.

İsrail 1948 yılında kuruldu, kurulduktan sonra Kudüs’ü başkent ilan etmek istediler. İlk olarak 1949 yılında zamanın İsrail Başbakanı Ben Gurion Kudüs’ü “İsrail’in ebedi başkenti” ilan etti. 1980 yılında İsrail bir kez daha Kudüs’ü başkent ilan etti. Yalnız İsrail’in bu hamleleri boşa oldu çünkü Birleşmiş Milletler bu hamleleri yok saydı. İsrail’in en büyük destekçisi ABD oldu. ABD uzun yıllardır ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını istemekte ve Kudüs’e taşınması ile ilgili 1995 yılında bir kanun çıkartıldı yalnız bu kanun yürürlüğe girmedi.

Recep Tayyip Erdoğan 5 Aralık’ta grup toplantısında yaptığı açıklamada  “İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Amerika’yı buradan bir kez daha ikaz ediyoruz. Böyle bir adım atamazsınız. İsrail ile diplomatik ilişkiyi koparmaya gider.”

Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bu açıklama ile Kudüs’ün Müslümanlar için önemli olduğu ve İslam İşbirliği Teşkilatının toplanacağını açıkladı.

***

Türkiye’nin girişimiyle Müslüman devlet liderleri İstanbul’a geldi. 13 Aralık’ta İstanbul’da bir karar alındı. Bu açıklama  “Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz. Dünyayı Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz”  

İslam İşbirliği Teşkilatının yapmış olduğu bu açıklama ile Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıdı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs’ün doğusunu Filistin’in başkenti olarak ilan etmesi yanlış bir karardır. Yapılan açıklama ile Kudüs’ü ikiye böldüler. Olması gereken ne ‘Doğu Kudüs’ ne de ‘Batı Kudüs’ olması gereken bir bütün olarak Kudüs’tür.  İslam İşbirliği Teşkilatı bu açıklaması ile Batı Kudüs’ü yok saymaktadır.

***

Katar krizini hatırlatmak isterim Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı körfez ülkeleri Müslüman devlet olan Katar’a ekonomik ambargo uygulamıştı. Dün Müslüman devlet olan Katar’a ambargo uygulayan körfez ülkeleri bugün ise İsrail’in kararını sadece yanlış bulduklarını açıkladılar.

Maalesef Türkiye dâhil hiçbir Müslüman devlet İsrail konusunda net bir tavır sergilememektedir. Türkiye başta olmak üzere diğer Müslüman devletler birlik olup hep birlikte İsrail’e karşı yaptırımları durdurup ambargo uygulamalı. Ancak bu şekilde yapılan açıklamaların ne kadar gerçekçi olduğu anlaşılır.