"Enter"a basıp içeriğe geçin

Suriye’de Sona Doğru – İdlib ve Afrin Operasyonları

Ortadoğu’daki devletlerin istikrar yakalayamamasının en büyük nedeni doğru yönetilmemesinden kaynaklanıyor.

Bölgede bulunan devletlere baktığımızda bir bölümünün diktatör rejimler (tek adam) tarafından, bir bölümün ise az sayıda devlet adamının yönetmesi istikrarsızlığı oluşturan en önemli faktördür.

Özellikle Arap halkı bulundukları devlette oluşan bu yapıya karşı baş kaldırdı. Birçok Arap devletinde ayaklanmalar meydana geldi. Suriye’de de halk ayaklanmaları yaşandı.

Suriye’de Beşşar Esed ilk iktidara geldiğinde halk Esed’i reformcu biri olarak tanıyarak beklentiler içine girdi.

Nitekim tüm beklentiler boşa çıktı. Halk oluşan bu düzene baş kaldırdı ve halk ayaklanmaları Suriye’de başladı.

Suriye’deki halk ayaklanmalarında onlarca grup katıldı ve bu durum büyük bir iç savaşa neden oldu.

Suriye’de iç savaşın nasıl patlak verdiğini (“Krizim Başındaki Suriye” – http://fikirkazani.com/2017/09/24/krizin-basindaki-suriye/ ) daha detaylı yazmıştım.

Halk ayaklanmalarından bu yana 6 yıl geçti, 6 yılda Suriye’de çıkan çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan ise evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

***

Suriye’de savaşın bitme noktasına gelmesinde özellikle Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye-Rusya-İran arasında 4 Mayıs 2017 tarihinde yapılan anlaşma belirleyici oldu.

Türkiye-Rusya-İran arasında yapılan anlaşmadan sonra Rusya Savunma Bakanlığı Operasyon Dairesi Başkanı General Sergey Rudskoy düzenlediği basın toplantısında “Suriye’deki savaş fiilen bitti.”  açıklamasını yaptı.

Suriye’de yavaş yavaş hayat eskisi gibi olmaya başladı. Beşşar Esed’in Danışmanı Bouthaina Şaban iki ay önce 59. Uluslararası Şam Fuarın’da yaptığı açıklamada Suriye’de ki savaşın “Sondan bir önceki aşamasına” geldiğini söyledi.

***

TSK, 7 Ekim tarihinde keşif çalışması yaptı beş gün ardından ise 12 Ekim’de TSK İdlib’ e girdi. (İdlib’in önemini, neden girdiğimizi iki hafta önce ‘İdlib’ adlı yazımda yazmıştım. Bknz: http://fikirkazani.com/2017/10/15/idlib/ )

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört gün önce partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada “Şu anda İdlib’deki operasyon büyük ölçüde neticelendi. Önümüzde Afrin konumuz var. Bunların hepsi bizim için birer tehdittir.” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada Afrin operasyonun olacağının sinyalini verdi.

İdlib operasyonu olduğundan beri, bir sonraki durağın Afrin olacağı yönünde haberler, söylentiler medyada ve sosyal medyada dolaştı. Takip ettiğim kadarı ile Afrin meselesi 3-4 aydır konuşulan konular arasında yer alıyor.

Türkiye’nin tek başına Afrin operasyonunu yapacağını zannetmiyorum. Sahadaki güçler (Rusya ve Esed rejimi) ile birlikte operasyonu yapar aksi takdirde böyle bir operasyona tek başına giriştiğinde özellikle Rusya ile Suriye konusunda kriz yaşayabiliriz.