"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bir Nesli Etkileyen Efsane: Harry Potter

J.K.Rowling, Manchester’dan Londra’ya uzun bir tren yolculuğu yaparken aklında tasarladığı sihir kurgulu taslağı kağıda dökme kararı alır. Ama kendisi bile bu kararın dünyada ki çocukları etkileyeceğini ve dolar milyarderi olacağını düşünmemiştir. Yazdığı Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabı ilk olarak 1997 yılında sadece 500 adet basılmıştır.

Bu yazıda, tarihe damgasını vurmuş “Harry Potter” adlı kurgusal karakteri inceleyip, Rowling’in bu kadar başarılı olmasının altında yatan nedenlere değineceğiz. Daha anlaşılabilir olmasından dolayı, kitap ve film üzerinden ortak hareket edeceğiz.

Çocukların Hayal Dünyası;

Rowling’in kitabı yazarken bunu hangi amaca yönelik yaptığını tam olarak bilmesek de, hedef kitleyi çocuklar olarak seçmesi ona büyük bir avantaj sağlamıştır. Çocukların sihir gibi doğaüstü yeteneklere karşı hassas olmaları, kitabın bu kadar çok satmasını sağlayan temel unsur olmuştur. Ayrıca, dostluk ve arkadaşlık gibi çocukların gelişim aşamasında en çok önem verdikleri sosyal ilişkilere, Rowling’in ağırlık vermesi rastlantı olmasa gerek.

Ana Karakterler;

Serinin tamamını inceleyen biri olarak diyebilirim ki, Rowling karakterler konusunda çok iyi bir seçim yapmıştır.

1) Harry Potter;

Ana karakter olan Harry, mavi gözlü ve gözlüklü biri olarak seçilmiş, zeki, cesur ve kendinden emin bir karaktere sahip olarak, bir liderde yer alan çoğu özelliği taşımaktadır.

2) Ron Weasley;

Harry’nin büyücülük okuluna giderken tanıştığı ilk arkadaşı olmasının yanında, geniş bir aileye de sahip olan Ron, sarı saçlı ve Harry’den daha zayıf bir karaktere sahiptir. Bir nevi Harry’nin yol arkadaşı gibi.

3) Hermione Granger

Ron’dan sonra gelen, Harry ve Ron’un bayan arkadaşı olmasının yanında, analitik düşünme yeteneği son derece gelişmiş, zeki ve çalışkan olarak karşımıza çıkıyor. Zor zamanlarda hep Harry ve Ron’un yanında olmuştur.

Ana karakterlere baktığımızda birbirlerini tamamlayan kişilikler olduklarını görüyoruz. Mekan olarak İngiltere’de geçen kurgu, şato üzerine oturtulmuş: Hogwarts cadılık ve büyücülük okulu.

Yardımcı Karakterler;

Bir çok yardımcı karaktere sahip olan kurguyu bu kadar sürükleyici ve ilgi çekici yapan ise hiç kuşkusuz zengin bir karakter topluluğuna sahip olmasıdır.

1) Albus Dumbledore;

Aynı zamanda sihir okulunun müdürü olan Albus, 150 yaşlarında, saç ve sakalı birbirine karışmış, bilge bir profesör olarak karşımıza çıkıyor. Harry’nin en büyük destekçisi olmasının yanında aynı zamanda onun koruyucusudur.

2) Lord Voldemort;

Sihir dünyasının kötü tarafını temsil etmektedir. Harry’nin de en büyük düşmanıdır.

3) Rubeus Hagrid;

Harry’den yaşça büyük olmasına rağmen, aralarında dostluk bağı vardır. Çok uzun bir boy ve iri bir cüsseye sahip olan Hagrid, okulun bir nevi bakımından sorumlu kişidir.

4) Draco Malfoy;

Kurguda ki en komik kişilkte diyebiliriz. Her ne kadar Harry’e düşmanlık beslese de özünde iyilik sever olduğu görülecektir.

Hogwarts Cadılık Ve Büyücülük Okulu;

1000 yıllık bir geçmişi olan okul, şu kişiler tarafından kurulmuştur;

Godric Gryffindor

Salazar Slytherin

Rowena Ravenclaw

Helga Hufflepuff

Aynı zaman da öğrenciler, bu 4 kurucunun isimlerine göre gruplara ayrılmaktadırlar.

Kitap Serileri;

1) Harry Potter ve Felsefe Taşı (1997)

2) Harry Potter ve Sırlar Odası (1998)

3) Harry Potter Ve Azkaban Tutsağı (1999)

4) Harry Potter Ve Ateş Kadehi (2000)

5) Harry Potter Ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (2003)

6) Harry Potter Ve Melez Prens (2005)

7) Harry Potter Ve Ölüm Yadigarları (2007)