"Enter"a basıp içeriğe geçin

Dil ve Ötesi

Dil, insanoğlunun elindeki belki de en güçlü silahtır. Tek bir kelimeyle savaş da çıkarılabilir, tatlı sözlerle kalp de kazanılabilir. Bu nedenle insanlar düşünmeden konuşmamalıdır. Aksi halde neler olduğunu herkes hayatında en az bir kez tecrübe etmiştir. İnsanların birbirinden uzaklaştığı, bazı kişiler tarafından kutuplaştırılmak istendiği bu günlerde en önemli kavram iletişimdir. Çünkü bizi bir araya getirecek, güzel ilişkiler yaşamamızı sağlayacak, ön yargıdan, yalandan kurtaracak yegane şey iletişimdir. Peki iyi bir iletişim kurmak için nasıl davranmalıyız?

Bir iletişimde en önemli şey dinlemedir. Birisi size bir şey anlatıyorken tüm benliğinizle dinleyin. O anda sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü veya akşam ne yiyeceğinizi düşünmeyin sadece karşınızdakini dinleyin. Göz teması kurmaya özen gösterin. Etrafınıza bakınmak dikkatinizi yeterince vermediğinizin bir göstergesidir. Karşınızdakinin sözünü kesmeyin. Birisi size bir şey anlatırken aklınıza bir soru gelebilir, aynı fikirde olmadığınız bir şey söylemiş olabilir. Elbette siz de bunları söyleyeceksiniz fakat sıranızı bekleyin. Düşünceniz 1-2 dakika daha bekleyebilir, ama karşınızdakinin sözünü kesmeniz iletişimin iyiliği açısından kesinlikle iyi bir davranış değildir.

Tartışmak, iletişimin sonunu getiren adımlardan biridir. Tabi ki fikirlerinizi söyleyeceksiniz fakat bunu tartışmaktan kaçınarak yapmalısınız. Olumlu bir dil kullanmaya çalışın. Öncelikle bilmeniz gereken şey fikirlerinizin size göre doğru olduğudur. Düşüncelerinize tüm benliğinizle inanabilirsiniz, ancak bu onların doğru olduğu anlamına gelmez. Unutmayın, karşılaşacağınız herkes sizin bilmediğiniz bir şey biliyordur. Scott Peck ‘Gerçek bir konuşma, kendini bir kenara bırakmayı gerektirir.’ der, bundan çıkarılacak ders ‘ahkam kesme’dir. Duyduklarınızı kendi tecrübelerinizle kıyaslamayın. Durumlar hiçbir zaman aynı değildir ve tüm tecrübeler bireyseldir. Bir eşyanızı kaybetmenizin, sınavınızdan düşük not almanızın sizde yarattığı etki ile diğer insanlardaki etkisi bir olmaz. Daha da önemlisi o anda konu siz değilsiniz. Bırakın karşınızdaki rahatça anlatsın.

Biliyorum tüm bunlar bir anda hayatımıza yerleşemez. Herkes gibi bende bunlardan bazılarını yapıyorum. Fakat biraz dikkatle zamanla bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz. Unutmayın değişim ufaktan başlar ve kitleler halinde büyümeye devam eder.